logo F1online.skF1online.sk

Hamilton podporil Verstappena v otázke sociálnych sietí: Možno z nich treba odísť

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 11. 2022

Vedeli by ste si v roku 2022 predstaviť život bez sociálnych sietí? Ešte pred takými desiatimi či pätnástimi rokmi bežná realita, no dnes niečo takmer nepredstaviteľné. Niežeby sa ľudia za ten čas zmenili, ale neprestajná kritika a nenávisť sa svetom šíri stále rýchlejšie a hlavnú úlohu v tomto zohrávajú sociálne siete. Niežeby sme to predtým nevedeli, ale minulý víkend táto téma vo Formule 1 opäť ožila.

Dôvodom je britská televízia Sky Sports, ktorá sa podľa dvojnásobného majstra sveta Maxa Verstappena stáva obživou pre nenávistné prejavy na internete. Ich vyjadrení má holandský pretekár plné zuby, a tak sa rozhodol, že v Mexiku (a možno v tom bude pokračovať ďalej) v mix zóne mikrofóny tejto televízie skrátka obíde. Vzápätí ho v tom podporil celý jeho tím a na otázky tejto televízie neodpovedali ani Christian Horner, Sergio Pérez a ďalší.

„Tento rok to bolo neustále… nuž, niečo ako dennodenná neúcta, zvlášť teda zo strany jednej osoby. Stačilo, už to ďalej nemôžem akceptovať,“ povedal Verstappen v Mexiku.

„Nemôžete žiť v minulosti. Jednoducho sa musíte posunúť ďalej. Na sociálnych sieťach to vrie a keď sa takto neprestajne správate v priamom prenose, len to zhoršujete namiesto toho, aby ste sa to snažili zlepšiť.“

„Neustále ma znevažujú a v určitom momente to už nemôžem ďalej tolerovať. Preto som sa rozhodol, že im prestanem odpovedať,“ dodal Verstappen.

Je celkom isté, že výrok o „jednej osobe“ sa týka reportéra Teda Kravitza, ale Max svojimi vyjadreniami nemieri len na zástupcov menovanej televízie. Jej kritiku totiž prepojil so starým známym problémom menom sociálne siete, na ktorých to v tomto prudko rozvíjajúcom sa športe nie je jednoduché. Nedávna rozpočtová kauza pritom len rozdúchala starú nevraživosť, ktorá po Veľkej cene Abú Zabí (ale aj po udalostiach pred ňou) nikdy celkom nezmizla.

„Náš šport je stále populárnejší a sleduje ho stále viac ľudí, takže viac ľudí aj píše,“ povedal Verstappen.

„Nie je práve skvelé, že môžu písať takéto veci, takže dúfam, že dokážeme prísť s nejakým algoritmom, ktorý skoncuje s bojovníkmi spoza klávesníc, pretože títo ľudia za vami nikdy neprídu a nepovedia vám to do očí. Skrátka sedia doma za stolom rozčúlení a frustrovaní a môžu napísať, čo sa im zachce, pretože to táto platforma umožňuje.“

„To môže u niektorých ľudí napáchať dosť veľké škody a zraniť ich. Tak by to určite nemalo byť,“ dodal Max.

Ten v tomto smere našiel stopercentnú podporu u svojho rivala Lewisa Hamiltona, ktorý dokonca ponúkol myšlienku úplného opustenia sociálnych sietí. „Každým rokom sú stále viac toxické, možno by sme z nich mali všetci odísť. Duševné zdravie je v súčasnosti poprednou témou. Veľa ľudí číta komentáre a slová ľudí, ktoré ubližujú,“ hovorí sedemnásobný šampión.

„Ja tie veci našťastie nečítam, ale tieto platformy by rozhodne mali robiť viac na ochranu ľudí, zvlášť detí a žien, ale momentálne to nerobia, takže to podľa mňa bude skrátka pokračovať,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia