logo F1online.sk

Verstappen chváli zmeny nastavenia, Pérez mal problém s elektrikou

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2022

Mexická kvalifikácia je za nami a môžeme povedať, že zvlášť v prvej zákrute prvého kola nedeľných pretekov to bude zaujímavé. Max Verstappen proti frontálnemu útoku oboch Mercedesov, ktoré štartujú hneď za ním.

Holandský pretekár si v hlavnom meste Mexika vyjazdil pole position. Vyhraté však ešte nemá. V nedeľu totiž bude musieť čeliť pretekovému tempu oboch Mercedesov a náročnému štartu, keď sa naňho Lewis Hamilton a George Russell vyrútia so všetkým, čo budú mať po ruke. Ako však ukázala sobotná kvalifikácia, Verstappen bude mať v rukách to správne náradie, ktorým môže všetky útoky odraziť.

„Povedal by som, že do Q3 to bolo vcelku zložité s vyvážením auta, ale naše záverečné úpravy po poslednom voľnom tréningu boli vydarené. Museli sme to síce v priebehu Q1 a Q2 trochu doladiť, ale podľa mňa to bola aj teplota trate, ktorá to nikomu neuľahčila,“ povedal po kvalifikácii Max Verstappen.

„Druhá časť kvalifikácie bola pomerne tesná, ale zdá sa, že v tej tretej sme trochu poskočili dopredu. Na tejto trati je veľmi ťažké zajazdiť dokonalé kolo, pretože tu zohráva svoju rolu množstvo faktorov. Keď na to zatlačíte až príliš, tak kvôli nedostatku priľnavosti môžete ľahko urobiť chybu. Musíte zostať pokojní a presní, čo vám umožní dosiahnuť potrebný čas. S monopostom Formuly 1 to však nikdy nie je ľahká úloha,“ povedal Max.

Od Ferrari toho asi v nedeľu nemáme očakávať veľa, ale v Mercedese vyzerajú byť bojovne naladení a urobia všetko preto, aby Holanďanovi cestu za 34. víťazstvom v kariére skomplikovali. „Myslím si, že majú dobré pretekové tempo. Vo všeobecnosti boli vždy dosť konkurencieschopní a v pretekoch sa ešte posunú o krok dopredu. Príliš sa o to však nestarám, chcem zajazdiť dobré preteky, ktoré sa, samozrejme, pokúsim vyhrať,“ povedal Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez nemá za sebou dobrú sobotu, hoci ako po kvalifikácii priznal, väčšinu komplikácií si nespôsobil sám. „Je to trochu škoda, keďže sme mali elektrický problém. Počas kvalifikácie som bol vlastne slepý, bez informácií o delta časoch či o brzdnom balanse, takže to bol chaos,“ povedal Pérez.

„Keď sa obzriem za kvalifikáciou, ako som takmer vypadol v Q1 a Q2, tak štvrté miesto nie je koniec sveta. Naozaj však verím tomu, že sme mohli bojovať o pole position,“ dodal Pérez.