logo F1online.sk

Mercedes avizuje útok: Bol to azda náš najlepší piatok

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2022

Strieborné šípy prichádzali do Mexika s nádejou, ktorá sa po piatku, zdá sa, len a len zväčšuje. George Russell hovorí o jednom z najlepších piatkov v sezóne, po ktorom by chcel útočiť na pódium. A ktovie, možno sa Mercedesu podarí získať aj väčší úspech.

Okruh bratov Rodríguezovcov by mal Mercedesu aspoň papierovo sedieť. Jazdí sa tu totiž vo veľkej nadmorskej výške, a tak odpor auta nezohráva takú veľkú úlohu ako na úrovni mora. Mercedes tu môže viac-menej beztrestne nasadiť svoje najväčšie krídla.

“Dnes sme mali jeden z našich lepších piatkov, ak nie vôbec najlepší v tomto roku,” usmieval sa po druhom tréningu George Russell. “Auto tu funguje dobre a na trati som sa cítil fajn.”

Russell v druhom tréningu jazdil s tohtoročnými pneumatikami Pirelli, preto nie je prekvapením, že skončil na čele výsledkov. Oveľa dôležitejší je fakt, že Lewis Hamilton v úvodnej hodinovke jázd obsadil piate miesto so stratou len 0,142 sekundy. V USA to bola takmer polovica sekundy a vieme, aký bol Mercedes nakoniec konkurencieschopný.

“Máme celkom dobrú rýchlosť, no vieme, aké výzvy prináša tento okruh. V kvalifikácii bude problém dostať pneumatiky do správneho okna na jedno kolo. V nedeľu zas manažovať teploty motora a bŕzd,” vysvetľuje mladý Angličan.

Aké má vyhliadky? “Myslím si, že by malo byť možné získať pódium, bude naším cieľom.” Prečítať rozloženie síl je však drina. “Keďže sme v druhom tréningu nejazdili normálne, a keďže tam zvykneme hodnotiť náš pretekový výkon a porovnávať ho so súpermi, tak celkom nevieme, ako sú na tom oni. Ak sa v pretekoch začneme trápiť s teplotami pneumatík, bude to veľká výzva.”

Mercedes bude musieť správne odhadnúť nastavenia na chladenie bŕzd a pohonnej jednotky. O ich pneumatiky má len sotvakto obavy, keďže monopost W13 je k nim veľmi šetrný a problémy zvykne mať v kvalifikácii, nie v pretekoch. Ak nebude štartovať zo stredu poľa, nič nemôžeme vylúčiť, ani útok na víťazstvo.

Aj Lewis Hamilton mal po piatku dobré pocity. V prvom tréningu obsadil piate miesto, popoludní bol zas najrýchlejší z pilotov na testovacích pneumatikách Pirelli. Sedemnásobný majster sveta má však menšie otázniky nad tým, ako sa bude monopost správať po zvyšok víkendu.

“Mal som dobrý deň, takže z nášho výkonu mám dobrý pocit,” rozhovoril sa rodák zo Stevenage Lewis Hamilton. “Užil som si jazdu po okruhu, pretože z auta som mal čoraz lepší pocit, keďže sme ho chápali viac a viac.”

“Pneumatikový test v druhom tréningu sme čo najväčšmi využili na tréning,” prezradil dvojnásobný víťaz VC Mexika, ktorý jazdil s upraveným predným krídlom. Mechanici mu zrezali vrchnú klapku, zatiaľ čo George Russell mal na monoposte štandardnú verziu.

“Zatiaľ neviem, ako sme na tom v porovnaní s ostatnými tímami, pretože každý si jazdil svoj program a aj ja som sa koncentroval na ten svoj. Samozrejme, v noci nás čaká veľké množstvo práce. Potom uvidíme, či budeme môcť zabojovať vpredu. Pri tomto aute však nikdy neviete, ako sa vyvinie zvyšok víkendu. Dúfam, že budeme budovať na pozitívnych záveroch z piatka,” doplnil.