logo F1online.sk

Steiner z chyby obviňuje Witticha: Riaditeľ pretekov a nepozná pravidlá

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2022

Tohtoročná „zábava“ menom FIA pokračuje. Ako by povedal klasik, neprejde týždeň, aby sme sa nebavili o niečom, čo federácia spácha. A tento týždeň je to tu opäť. Fernanda Alonsa na VC USA dodatočne penalizovali, aby mu o necelý týždeň neskôr trest zrušili na základe procesnej chyby. K tej však podľa názoru šéfa Haasu Günthera Steinera nedošlo náhodou, pôvodne sa jej mal dopustiť riaditeľ pretekov Niels Wittich.

Poďme pekne postupne. Na Veľkej cene Japonska malo dôjsť k viacerým „procedurálnym“ chybám. Či už v ich dôsledku alebo nie, FIA oznámila, že do konca sezóny bude vykonávať pozíciu riaditeľa pretekov už len Niels Wittich, kým Eduardo Freitas bol uvoľnený z funkcie (nevedno, či dočasne alebo natrvalo).

Wittich teda zasadol na svoju stoličku v Austine, kde však prišiel ďalší problém. Tím Haas po pretekoch napádal počínanie svojich súperov a vlastne aj FIA, ktorá Sergiovi Pérezovi a Fernandovi Alonsovi umožnila jazdiť s poškodenými autami. Nedostali však žiadne varovanie čierno-oranžovou vlajkou. Do cieľa prišli a na základe dodatočného vyšetrovania FIA bol Fernando Alonso dodatočne potrestaný 30-sekundovou penalizáciou.

V Alpine sa nedali a podali protest. Neprotestovali však proti rozhodnutiu FIA ako takému, napádali len to, že k protestu zo strany Haasu prišlo neskoro. Americký tím ho mal podať 24 minút po lehote. A FIA nakoniec dala Alpinu za pravdu a trest zrušila, čím sa Alonso vrátil späť na siedme miesto.

Keby si niekto myslel, že týmto sa celá kauza končí, mýlil by sa. Günther Steiner totiž toto procesné pochybenie prisudzuje riaditeľovi pretekov Nielsovi Wittichovi. Haas sa totiž, podľa slov šéfa stajne, riadil práve pokynmi riaditeľa pretekov.

Komisári v USA pritom nemali problém s neskorým podaním, pretože vraj bolo „nemožné“ podať ho skôr. O pár dní neskôr to však už problém bol.

„Sme frustrovaní. Čelní predstavitelia tohto športu nám niečo povedali a potom sa za svoje slová nepostavili,“ prehlásil v Mexiku Günther Steiner. Na otázku, kto túto mylnú informáciu Haasu poskytol, odpovedal Tirolčan bez okolkov: „Riaditeľ pretekov.“

„Čierno-oranžovú vlajku sme v tomto roku nedostali raz, ale hneď trikrát a potom ju niekto iný nedostane. To jednoducho nie je správne,“ povedal Steiner.

„Neviem, čo na to povedať, už sa s tým nedá nič robiť. Dúfam, naozaj dúfam, že sa to podarí dostať pod kontrolu, pretože pre divákov nie je dobré, že tu neplatí princíp rovnakého zaobchádzania,“ dodal.

Šéfa Haasu príliš neupokojil ani sľub FIA, že sa na pravidlo o čierno-oranžovej vlajke pozrie a celú vec vyjasní. „Pre nás je to teraz už trochu neskoro, veď sme ju dostali trikrát. Mali sa na to pozrieť už skôr a nie teraz, pretože teraz to už nedokážeme napraviť. Možno sme kvôli tomu prišli o body a meniť to teraz pre mňa nepredstavuje žiadnu satisfakciu,“ povedal Steiner.

Ten pokračoval v živom vysielaní britskej Sky Sports z druhého tréningu, keď svoju frustráciu posunul na ďalšiu úroveň. „Konzistencie niet, naším cieľom bolo dosiahnuť konzistenciu pri rozhodovaní, ale tej niet. Ja len verím, že to čo najskôr vyriešia, pretože nás za predné krídlo potrestali trikrát. Je to trochu chaos,“ povzdychol si Steiner.

„Samozrejme, že sme o časovom limite vedeli, ale potom nám povedali, že máme hodinu. Nakoniec to však tak nebolo. Je to teda frustrujúce, keď riaditeľ pretekov nepozná pravidlá,“ dodal.