logo F1online.skF1online.sk

Váš problém, odkazuje Verstappen kritikom pred skončením rozpočtovej kontroverzie

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2022

V Mexiku by sme sa mali dočkať konečného rozlúsknutia rozpočtovej kontroverzie. Tím Red Bull podľa dôveryhodných zdrojov akceptuje vinu aj trest za to, že v minulom roku porušil rozpočtový strop. Málokto však počíta s tým, že by sa týmto rozhodnutím narážky a kritika Red Bullu skončili. A neráta s tým ani Max Verstappen.

Je to také zrejmé, že piatková tlačovka možno už bude zbytočná, resp. bude dobrá iba na to, aby sme sa dozvedeli detaily. Táto správa koluje už od minulého víkendu, ale keď ju vo štvrtok potvrdil magazín Autosport, portál The Race a ďalšie zdroje, zdá sa byť kauza porušenia rozpočtového stropu definitívne rozlúsknutá.

Red Bull nakoniec príjme ponuku na mimosúdne vyrovnanie zo strany FIA, príjme vinu a akceptuje trest. Tým bude finančná pokuta a obmedzenie aerodynamického vývoja, či už vo veternom tuneli, na CFD alebo na oboch. Menované zdroje výšku jedného či druhého trestu nijak nekvantifikovali, ale hovorí sa o 25-percentnom poklese času stráveného v aerodynamickom tuneli.

K potvrdeniu týchto správ by malo dôjsť v piatok okolo 18:30 nášho času, kedy Red Bull zvolal v Mexiku tlačovú konferenciu. To bude definitívna bodka za touto kauzou. Alebo nebude? Maxa Verstappena sa totiž na štvrtkovej tlačovke pred štartom víkendu spytovali, či sa už teší na to, až sa toto celé skončí.

„Je to iba trochu frustrujúce,“ hovorí Max. „My máme pocit, že sme neurobili nič zlé. Niektoré veci sa zahrnuli do rozpočtového stropu, čo pre nás bolo veľmi neočakávané, ale budeme sa s tým musieť vyrovnať. Nie je na mne, aby som rozhodol, čo je správne.“

Po vlaňajšej kontroverzii na posledných pretekoch sezóny sa našla ďalšia, ktorá vrhla ďalší negatívny tieň na jeho majstrovskú sezónu i prvý titul. K tejto skupine sa však Max stavia pragmaticky a tvrdí, že rozšírené stereotypy vlastných kritikov môže len ťažko zmeniť alebo ovplyvniť.

„Oni sú ubolení tak či tak, takže nezáleží na tom, čo poviete alebo urobíte,“ prehlásil Verstappen.

„Ja to zo seba dokážem striasť, oni to pravdepodobne urobiť nemôžu a ani to nikdy nedokážu. Je to však ich problém, s ktorým sa musia vysporiadať oni,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia