logo F1online.sk

Rosberg o nádejách Ferrari a Mercedesu: V roku 2023 Red Bull nedobehnú

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2022

Majster sveta z roku 2016 Nico Rosberg sa domnieva, že by tím z Milton Keynes mohol napodobniť dominanciu Mercedesu z rokov 2014-2020. Nadvláda Red Bullu by potenciálne mohla trvať do roku 2026, kedy nás čaká ďalšia zmena pravidiel.

Najväčším tohtosezónnym vyzývateľom Red Bullu bolo Ferrari, prípadne neskôr aj Mercedes. Zdá sa, že nemecký celok začína postupne odhaľovať pôvod svojich problémov, a preto môžeme očakávať, že v budúcom roku bude útočiť na vyššie priečky, ako tomu bolo v tejto sezóne. Na najvyššie stupienky bude tradične pomýšľať aj Scuderia, no podľa Nica Rosberga zostane Pohár konštruktérov v dŕžave Rakúšanov.

„Red Bull je momentálne dominantný, podobne ako Mercedes v posledných rokoch,“ uviedol Nico Rosberg v relácii Any Driven Monday od Sky Sports. „Pohár konštruktérov získali veľmi skoro a momentálne dominujú v každej oblasti, rovnako ako v minulosti Mercedes.“

„Majú auto, počas sezóny rýchlo vyvíjajú, majú dobrú spoľahlivosť, jazdca, ktorý je momentálne najlepší alebo rovnako dobrý ako tí najlepší v F1 a majú vynikajúce stratégie, s ktorými im to vždy vyjde. Všetko je to neuveriteľným spôsobom prepojené, zdá sa, že aj motor je úžasný,“ poznamenal 37-ročný Nemec, ktorý v kráľovnej motoršportu triumfoval dovedna v 23 pretekoch.

„V tejto fáze bude pre ktorýkoľvek tím ťažké znovu sa k ním priblížiť, dokonca aj v budúcom roku, keďže v tomto momente zažívajú rozmach. Pre Ferrari alebo dokonca Mercedes bude naozaj ťažké sa priblížiť. Pre Mercedes je Achillovou pätou rýchlosť na rovinkách. Bože môj, na rovinkách sú ale pomalí, obzvlášť v porovnaní s Red Bullom. Skutočne dúfam, že sa im podarí prísť na to, čo je vo veci a na tých rovinkách pridajú,“ uzavrel Rosberg.

Mercedes a Toto Wolff si už medzičasom uvedomujú, že v tíme musí dôjsť k výrazným zmenám. Rakúsky biznismen pripustil, že tím bude pre budúci rok musieť zmeniť „DNA“ svojho auta a odstrániť svoju najväčšiu slabinu, ktorou je nepochybne už spomínaná rýchlosť na rovinkách.