logo F1online.sk

Mekies: VC USA v nás zanechala zmiešané pocity

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2022

Pretekový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies tvrdí, že Ferrari z USA odchádza so zmiešanými pocitmi. Na jednej strane sú v stajni nesmierne potešení z výkonu Charlesa Leclerca, ktorý sa z dvanástej pozície prebojoval až na pódium, no pochopiteľne, odstúpenie Carlosa Sainza, ktorý vypadol po kolízii s Georgeom Russellom v úvodnom kole pretekov po štarte z pole position, v Scuderii len tak ľahko nepredýchajú.

Ferrari navyše vypadnutím Sainza umožnilo Red Bullu tešiť sa z Poháru konštruktérov už v Austine. Tím z Milton Keynes potreboval totiž na to, aby ovládol tímovú súťaž, získať na Okruhu Amerík o devätnásť bodov viac než tím z Maranella. Keďže Verstappen s Pérezom získali dokopy 37 bodov a osamotený Leclerc len pätnásť, rozdiel medzi týmito dvoma celkami sa prehĺbil o 22 bodov.

„Máme veľmi, veľmi zmiešané pocity,“ povedal Mekies po pretekoch. „Bolo trochu šokujúce prísť o Carlosa po 300 metroch, v dnešnej dobe je dosť zriedkavé vidieť takéto veci. Je to súčasť pretekania, ale určite je to škoda. Bola to skvelá príležitosť a myslím si, že by bolo skvelé, keby Carlos bojoval s Red Bullom.“

„Na druhej strane, Charles začínal na dvanástom mieste a v určitom bode bol druhý. Skvelým spôsobom sa mu darilo predierať sa poľom. Charles odviedol dobrú prácu, rovnako celý tím. V istej fáze pretekov zviedol pekný súboj s Maxom, veľmi sa snažil. Myslím si, že za týchto podmienok za Maxom stále o čosi zaostával, no i tak si počínal dobre,“ poznamenal Mekies.

Pretekový riaditeľ Ferrari označil za hlavný dôvod, pre ktorý Ferrari za Red Bullom zaostávalo, rovinky. „Nie sú to prvé preteky, keď mali oproti ostatným konkurentom výhodu na rovinke. Dokázali sa s tým dobre vysporiadať. Keď bojuje podobne ako v nedeľu, dáva im to výhodu – my sa vždy snažíme nájsť rovnováhu medzi časom na kolo a pretekovou rýchlosťou a myslím si, že aj tentokrát boli o niečo rýchlejší, ako väčšinu nedieľ v tomto roku.

Francúzsky inžinier tiež uviedol, že získať Pohár konštruktérov len pár dní po úmrtí Dietricha Mateschitza, bol vhodnou poctou Red Bullu zosnulému majiteľovi. „Určite je to správne miesto na vzdanie holdu Dietrichovi Mateschitzovi. Všetci na neho myslíme. Žil pre tento šport a myslíme naňho,“ uzavrel Mekies.