logo F1online.sk

K pneumatikám sú tieto teploty dosť tvrdé, konštatuje Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

Po pneumatikovej nočnej more, ktorá si na Mercedes počkala vo Veľkej Británii, sa Formula 1 presunula na ešte horúcejšie miesto. V Barcelone teploty presahovali hodnotu 30 °C, čo podľa Lewisa Hamiltona gumy vôbec nešetrilo. Brit sa ale aj napriek tomu cítil dobre a piatok ho potešil.

K tvorbe pľuzgierov vo Veľkej Británii prispela agresívna voľba pneumatík Pirelli, vysoké teploty, ale aj nariadenie dodávateľa gúm poriadne ich natlakovať. V Španielsku je prítomný len jeden z týchto faktorov, a tým sú teploty. Trať sa na slnku vyhriala na takmer 50 stupňov.

“Je to dosť náročné,” nechal sa počuť Lewis Hamilton. “Je tu najhorúcejšie počasie vôbec. Nemyslím, že by som už bol v Španielsku za takejto horúčavy. Obyčajne sme tu vo februári a v marci, alebo na začiatku mája. Je to krásne počasie, ale v aute zabijak. A je tvrdé aj k pneumatikám.”

Pre všetkých sú však podmienky na trati rovnaké, a zatiaľ sa s nimi najlepšie vysporiadal Mercedes. “Dnes to bol OK deň. Bol to dobrý deň,” poupravil svoje vyjadrenie rodák zo Stevenage. “Hlavne druhý tréning bol pre mňa lepší. Naše dlhé jazdy sa veľmi podobali Red Bullu. Myslím si teda, že to v pretekoch bude naozaj tesné.”

A čo hovorí na pľuzgiere? Vypustili už v Mercedese túto obavu z hlavy? “Nevidel som žiadne pľuzgiere, ale pľuzgiere sme nevideli ani minulý týždeň v piatok,” poznamenal Hamilton. “Nie je toho veľa, čo by som na to mohol povedať. Mal som OK pocity. Akurát budeme mať brífing, takže zistím, ako na tom sme po tejto stránke.”

Brit sa ešte nakrátko vrátil k pretekovým simuláciám, ktoré v nedeľu rozhodnú. Red Bull pred týždňom ukázal, že je k pneumatikám o čosi šetrnejší. V Pirelli zas očakávajú, že by sme mohli vidieť ďalšie dvojzastávkové preteky. Ak by Verstappen opäť dokázal natiahnuť svoje stinty, mohla by byť z toho ďalšia strategická bitka.

“Dlhé jazdy nevyzerali tak zle. Neviem, o koľko ďalej vieme zájsť oproti Red Bullu. To rozhodne, či pôjdeme tento víkend na jednu alebo na dve zastávky v boxoch,” doplnil Hamilton.