logo F1online.sk

Russell si sype popol na hlavu: Z mojej strany to nebolo dosť dobré

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2022

Z pilotov troch top tímov bol v Austine najpomalší George Russell. Obsadil len piate miesto, pričom nedeľu a boj o štvrtú priečku Pohára jazdcov zachraňoval aspoň pokusom zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov. Britský jazdec so sebou nebol vôbec spokojný, hovorí o sklamaní.

George Russell sa určite nepochváli ani úvodným kolom. V prvej zákrute totiž vrazil do Carlosa Sainza a súperovi úplne zničil popoludnie. Sám sa pripravil o päť sekúnd, keďže komisári mu udelili trest za spôsobenie kolízie.

Carlos Sainz v mixzóne vyhlásil, že takéto chyby top jazdci nerobia. George Russell by s ním azda aj súhlasil. Uznal totiž, že za svoj výkon sa pochváliť určite nemôže. “Toto bolo naozaj mizerné popoludnie, som z neho sklamaný. Ani z mojej strany to azda nebolo dostatočne dobré, a to už od prvého kola.”

“V prvej zákrute som brzdil pomerne neskoro. Uvidel som, že Carlos je na vonkajšej strane pri Maxovi. Čakal som, že sa tam pokúsi udržať, no akonáhle som zaregistroval, že ho podišiel, zostal som prekvapený. V tej chvíli sa už nedalo nič robiť,” vysvetľoval kontakt s Ferrari. Carlos Sainz sa pokúšal vylepšiť si výjazd, a tak zatlačiť na Verstappena, no to znamenalo, že sa vtesnal presne do toho priestoru, kde Russell plánoval dobrzďovať.

Môžeme teda hovoriť aj o nešťastnej súhre okolností, no Russell berie vinu na seba. “Už som sa stretol s Carlosom a ospravedlnil som sa mu. Mal som si uvedomiť, že také niečo sa potenciálne môže stať.”

George Russell vo zvyšku veľkej ceny nestíhal na svojho tímového kolegu, na Sergia Péreza a ani na Charlesa Leclerca. O Maxovi Verstappenovi sa azda ani nemusíme baviť.

Čo spôsobilo, že nenachádzal rýchlosť? Rodák z King’s Lynn hovorí o poškodení po kontakte so Sainzom a dúfa, že bolo čím väčšie. “Áno, utrpeli sme aj poškodenie, no mysleli sme si, že to ovplyvnilo len náš balans a nie prítlak. Dúfam, že keď sa podrobnejšie pozrieme na auto, tak zistíme, že to bolo rozsiahlejšie, pretože dnes som bol úplne stratený.”

“Som zo seba trochu sklamaný,” nebál sa priznať si nepríjemnú pravdu. “Keď robíte maximum, no i napriek tomu nemáte rýchlosť, tak sa necítite zrovna najlepšie. Naše auto však bolo poškodené, no musíme preskúmať, koľko nás to stálo.”

Georgeovi Russellovi sa v poslednom období veľmi nedarí. Na predchádzajúcich veľkých cenách však nevedel presne povedať, čo mu spôsobuje problémy a čo ho oberá o drahocenný čas.

V Austine mal podobný pocit. “Naozaj neviem. Niekedy sa dostanete do skvelej formy, máte výbornú sériu a všetko sa vám zdá byť ľahké. V každom kole ste rýchli a neviete to ani vysvetliť. Na ďalších pretekoch však vaše auto nefunguje…”

“Posledné tri víkendy boli dosť nanič, a to z rôznych dôvodov. V Singapure a Japonsku zohralo svoju úlohu počasie. Tu sme zas testovali pneumatiky, fúkal tu nárazový vietor. Toto všetko sú isté faktory, ale pravdepodobne ide hlavne o jazdenie a o psychologické nastavenie. Musíte veriť autu i sebe,” uvedomuje si šampión sérií F2 a GP3.

Mercedes v Austine predstavil balíček vylepšení, ktorý mal podľa odhadov z padoku vylepšiť rýchlosť auta o 0,15 sekundy. Ak toto Mercedes skutočne očakával, z Russellových slov môžeme vyčítať, že sa toho nedočkal.

“Na auto sme nasadili nejaké novinky, no dúfali sme, že budú fungovať o trochu lepšie,” dodáva. “Tím pracoval veľmi tvrdo na tom, aby priniesol viac výkonu. Na tomto okruhu to máme ťažké, pretože je veľmi hrboľatý. Z tohto pohľadu na tom celú sezónu nie sme dobre. Aj s vetrom to bolo náročné. Jasne sme videli, že Red Bull bol veľmi dobrý v zákrutách, kde fúkal najsilnejší nárazový vietor. Očividne nás ešte čaká práca.”