logo F1online.sk

Alonso: V Q3 sme zistili, že na tom nie sme dobre

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2022

Fernandovi Alonsovi sa pravidelne darí prebojovať do tretej časti kvalifikácie. Ako jediný Alpine to dokázal aj v Austine, no neskončil tak vysoko, ako by si želal. Hovorí o ťažkých podmienkach, ktoré francúzskemu tímu výrazne skomplikovali sobotu.

V nedeľu zas Fernandovi Alonsovi skomplikuje život trest za výmenu spaľovacieho motora, ktorý ho odsunie z deviateho miesta na štrnáste. Keby sa mu však podarilo v kvalifikácii obsadiť miesto v prvej šestke, na čo sme si zvykli na uplynulých veľkých cenách, mohol to mať o niečo jednoduchšie.

Aj keď sa o to usiloval, nevyšlo mu to. “Bolo to náročné. Dnes sme mali ťažké podmienky, bolo veľmi veterno, fúkal nárazový vietor. Vo vysokých rýchlostiach to bolo dosť nepredvídateľné,” objasnil Fernando Alonso. “Podmienky mali všetci rovnaké, ale v Q3 sme zistili, že na tom nie sme mega dobre.”

“Jeden Alpine dokonca vypadol už v prvej časti kvalifikácie, čo nie je bežné. Áno, bol to ťažký deň, no stále sme optimisti, že v nedeľu dokážeme získať body,” nemá dôvod neveriť majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Padok Formuly 1 sa bude musieť pripraviť na nedeľu s obmedzeným množstvom údajov. Keďže polovicu piatkového programu zhltli testy pneumatík, väčšina pilotov odjazdila len štvor-päťkolové pretekové simulácie.

Alonso však verí, že Alpine patrí medzi tie tímy, ktoré sa s takýmito okolnosťami vedia popasovať najlepšie. “Áno, myslím si to. V piatok sme nazbierali dáta ohľadom pneumatík, no chýbajú nám nejaké údaje. Na preteky pôjdeme s menším množstvom informácií než obyčajne. Všetci sme však na jednej lodi a dnes už všetci celkom dobre poznáme tieto gumy. Dúfam, že so stratégiou to bude zajtra pomerne jasné.”

Alpine si do Austinu priviezol novú podlahu, no keďže mal k dispozícii len jeden kus, pridelil ju Estebanovi Oconovi. V Mexiku sa piloti francúzskeho tímu vystriedajú, teda Alonso dostane novú špecifikáciu a Ocon sa vráti k tej starej. Na posledných dvoch veľkých cenách sezóny už obaja dostanú nové diely.

V sobotu však Oconovi nepomohla ani podlaha, len Schumacher a Latifi boli od neho pomalší. Problémy sa neobjavili až počas kvalifikácie. “Celý víkend som sa v aute necítil dobre. Chýbala nám rýchlosť a keď sme vyrazili na trať druhýkrát, tak sme toho nenašli oveľa viac.”

“Ťažko sa mi akceptuje to, že som sem musel prísť už po Q1,” pokračoval 26-ročný Francúz narážajúc na to, že už počas kvalifikácie sa objavil v mixzóne. “Naše auto pred týždňom fungovalo veľmi dobre. Určite to pochopíme a otočíme to, no teraz je prioritou nedeľa.”

“Bude to ťažké. V nedeľu rozhodne stratégia, pretože degradácia pneumatík je na tomto okruhu vysoká. Je na nás, aby sme našli tú najlepšiu a potom uvidíme,” rozlúčil sa s novinármi Ocon.