logo F1online.sk

Verstappen: Nedokázali sme to udržať v treťom sektore

Max Verstappen v parc fermé
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2022

Red Bull sa už od piatka v Austine snažil dotiahnuť na Ferrari, ktoré bolo favoritom na zisk pole position. Maxovi Verstappenovi sa to nakoniec aj celkom dobre darilo, no bola to strastiplná cesta. Red Bull mal totiž väčšie problémy s pneumatikami ako konkurencia.

Max Verstappen sa ako jediný súper Scuderie Ferrari dokázal priblížiť k pole position na menej než desatinu. Vďačí za to aj experimentom uprostred kvalifikácie, ktoré však nemuseli vyjsť.

Dokonca aj pred posledným pokusom sme boli svedkami toho, že Verstappen sa pustil do dvoch prípravných kôl namiesto jedného. Až potom na to zatlačil v nádeji, že pneumatiky budú konečne v optimálnom pracovnom okne.

Nakoniec to stačilo na tretie miesto, z ktorého sa pre Leclercovu penalizáciu posunie na druhé. To sú dobré správy, zhodnotil Max Verstappen, ktorý bol napokon spokojný aj s kvalifikáciou. “V pretekoch sme vždy mali celkom dobré auto. V sobotu sme dokonca boli v hre aj na jedno kolo. Išlo len o drobné rozdiely a detaily, o to, ako pracovať s pneumatikami. Bolo to s nimi dosť ťažké.”

“Pneumatiky sa nám akosi nedarilo zohriať. Nemohli sme vyjsť z boxov a okamžite to rozbaliť. Mnohí ľudia preto skúšali rôzne veci, my sme to skúšali tiež. Celkovo to bolo v poriadku, len v poslednom sektore sme to nedokázali udržať,” poznamenal Holanďan po tom, čo v treťom sektore stratil na Sainza tri desatiny.

Sergio Pérez na svojho tímového kolegu nestíhal ani v Texase. Tentoraz však zaostal len o 0,2 sekundy. Keď vezmeme do úvahy výsledky z posledných mesiacov, je to celkom dobrý výkon. Mexičan však zo štvrtého miesta nevyštartuje. Keďže vymenil spaľovací motor, v nedeľu príde o päť priečok, čo znamená štart z deviateho miesta.

V kvalifikácii by mu pomohlo, keby skončil vyššie, no to mu nebolo súdené. Podľa Sergia Péreza to spolu s tímom prekombinovali. “Myslím si, že sme sa s tým až príliš hrali. Do kvalifikácie sme šli len s tromi sadami pneumatík,” vysvetlil.

Ak chcete v Q3 zajazdiť slušný čas, musíte sa dostať do dobrého rytmu. Nepomôže vám, ak striedavo obúvate nové a použité sady. Mexičanovi navyše nestačilo sa popasovať len s nimi. “Nedokázali sme z toho vyťažiť maximum. Skúšali sme rôzne zohrievať pneumatiky, menili sme balans… Avšak, keď máte len tri sady pneumatík, tak toho neviete veľa spraviť.”

“V každom prípade sme sa viac koncentrovali na nedeľu. Auto sme nastavili tak, aby bolo lepšie v pretekoch. Dúfame, že toto prinesie svoje ovocie,” uzavrel Pérez.

Súvisiace články