logo F1online.sk

Hamilton bol plný optimizmu, no v kvalifikácii sa auto zmenilo

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2022

Lewis Hamilton môže byť so svojou pozíciou na štarte veľmi spokojný. Motorové tresty pre Charlesa Leclerca a Sergia Péreza ho posunú na vynikajúcu tretiu priečku, no i napriek tomu po kvalifikácii nemal úsmev od ucha k uchu. Auto mu totiž začalo robiť problémy.

Obaja piloti Mercedesu sa poľahky dostali do tretej časti kvalifikácie, v ktorej obsadili piate a šieste miesto. Lewis Hamilton nabral na držiteľa pole position Carlosa Sainza stratu 0,591 sekundy.

V poslednom pokuse sa totiž vôbec nedokázal zlepšiť, dopadol doslova katastrofálne. “V mojom prípade to nebolo o prvom, ale poslednom sektore,” pomenoval najproblémovejší úsek Lewis Hamilton, ktorý pri poslednom pokuse stratil na Sainza tri desatiny v prvom a viac než šesť desatín v spomínanom treťom sektore. Našťastie mal na konte už celkom slušný čas na úrovni 1:34,947.

“Bola to naozaj ťažká kvalifikácia. Celý víkend som bol plný optimizmu,” prezradil sedemnásobný šampión. “Z auta som mal dobrý pocit. Celá továreň pracovala veľmi tvrdo, aby pripravila toto vylepšenie. Veľmi som dúfal, že budeme oveľa bližšie, než kde sme nakoniec skončili.”

Čo sa teda stalo? Toto Wolff po kvalifikácii vyhlásil, že Mercedes mal monopost na to, aby zajazdil o tri desatiny lepší čas. Ak by to Hamilton dokázal, skončil by na úrovni Sergia Péreza. “Neviem, či to spôsobil pokles teplôt, vietor alebo niečo iné, ale akonáhle sa začala kvalifikácia, s autom som mal zrazu plné ruky práce. Nelíšilo sa to tak veľmi od toho, čo sme zažili v minulosti. Čakal som však o niečo viac.”

Štart z tretieho miesta môže Mercedesu vyniesť pekný bodový zápis. V tejto sezóne je totiž pravidlom, že strieborné šípy sú v nedeľu rýchlejšie než v sobotu. Lewis Hamilton však už nechce len zbierať body, patrilo by sa mu zaknihovať aspoň jedno víťazstvo rovnako, ako to dokázal v každej sezóne od roku 2007.

Hamilton má obavy, že Maxa Verstappena nebude mať šancu predbehnúť. “V minulosti sme nemali zlé tempo, no títo chlapci sú oveľa rýchlejší, najmä Red Bully sú na rovinkách výrazne rýchlejšie. Možnože sa ich dokážeme držať v zákrutách, ale z hľadiska čistej rýchlosti…”

“Môžeme priniesť vylepšenie, aké len chceme, no naša strata je stále rovnaká. Neviem, čo sa deje, či oni prinášajú vylepšenia vždy v ten istý čas ako my. Pre celý tím je to náročné. Tak či onak, zajtra do toho dáme všetko,” ubezpečil šesťnásobný víťaz VC USA.