logo F1online.sk

Verstappen je spokojný, hoci má nezodpovedané otázky

Mxx Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2022

Red Bull odštartoval víkend v Austine pozitívne. Tak hodnotí piatok na Okruhu Amerík Max Verstappen. Holanďan je spokojný so správaním svojho auta aj s tým, ako dopadli menšie experimenty s nastaveniami v prvom tréningu.

Max Verstappen obsadil v prvom tréningu druhú priečku za Carlosom Sainzom. Dlho však bol na čele, keďže hneď v prvej časti jázd zajazdil kolo, ktoré sa ostatným prekonávalo len ťažko. Viacerí to dokázali až o 20-30 minút neskôr.

“Myslím si, že sme mali celkom dobrý prvý tréning. S autom sme vyskúšali niekoľko vecí a dopadlo to pozitívne. V prvom tréningu sme toho urobili čo najviac, keďže sme vedeli, že v tom druhom nás čakajú testy pneumatík,” vysvetlil Max Verstappen.

Red Bull sa v Austine musí cítiť veľmi sebavedomo, keď “urobiť toho čo najviac” vyzeralo tak, že Verstappen od 27. až do 47. minúty tréningu sedel v garáži. Keď sa na trať vrátil, pripísal si na konto kolo 1:37,081, v ktorom mu na Sainza chýbali dve desatiny.

“V prvom tréningu sme nazbierali nejaké dáta a auto sa už vtedy ocitlo vo veľmi slušnom okne,” doplnil na margo toho, že hneď na začiatku sa vyšvihol na čelo priebežného poradia. “Malo by to byť v pohode, ale až v sobotu uvidíme, ako sme na tom z pohľadu jedného kola. Máme isté otázniky nad pretekovou rýchlosťou už len preto, že sme všetci prišli o druhý tréning, ale myslím si, že to bude v pohode.”

Viacerí piloti sa v piatok posťažovali na hrboľatý charakter okruhu. Verstappen zhodnotil, že jeho Red Bullu veľa problémov nenarobil, a tak na túto tému skôr žartoval. “Vo štvrtok som si prešiel trať, aby som si poobzeral tie hrbole, keďže niektoré úseky boli preasfaltované. A bolo fajn vybehať tie steaky, ktoré tu jem!”

Holanďan v druhom tréningu nebol výnimkou a taktiež testoval budúcoročné pneumatiky Pirelli. A hoci Pirelli im neoznámilo, akú sadu, červení býci pri porovnaní jednotlivých časov zistili, čo vlastne dostali.

“Ja som testoval zmes C1, ktorú tu tento víkend ani nemáme, takže bola veľmi tvrdá,” zhodnotil Verstappen. “Na tento okruh azda nie je najvhodnejšia. Len ťažko sa mi na nej hľadal grip, no aspoň sme dokončili náš program.”

Sergio Pérez mal v prvom tréningu iný plán ako Max Verstappen. Inžinieri mu na auto nasadili väčšie zadné krídlo na extra prítlak, no je otázne, či si ho ponechá aj do zvyšku víkendu. Bude totiž musieť predbiehať, keďže za výmenu spaľovacieho motora príde o päť miest na štartovom rošte.

“Keďže dostaneme trest za motor, tak potrebujeme mať dobrú kvalifikáciu, nech štartujeme čo najvyššie,” uznáva Sergio Pérez. “Počas prvého tréningu sme nazbierali cenné dáta, nuž dúfame, že v sobotu nastavíme všetko správne a budeme mať dobrú kvalifikáciu.”

“Verím, že na tomto okruhu sa nám môže dariť a môžeme mať dobré tempo. Musíme však trochu popracovať na balanse medzi rýchlymi a pomalými zákrutami. Potrebujeme to, aby sme znížili degradáciu pneumatík. Potom všetko zapadne do seba,” doložil 32-ročný Mexičan.