logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Načo sú nám rozpočtové stropy, ak nebudú padať tvrdé tresty?

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2022

Keď Ross Brawn v roku 2019 predstavoval nové pravidlá o rozpočtových stropoch, tvrdil, že budú veľmi prísne postihované. Zatiaľ čo čakáme na to, čo si pod týmito slovami máme predstaviť aj v praxi, Lewis Hamilton nalieha na ľudí z F1 a FIA, aby zostali verní svojim sľubom. Má totiž obavy, že Red Bull nebude potrestaný dostatočne prísne, čo úplne znehodnotí pravidlá o rozpočtoch.

Po Abú Zabí a kontroverznom rozhodovaní Michaela Masiho máme ďalší argument za to, prečo sa mal v roku 2021 stať majstrom sveta Lewis Hamilton. Ukazuje sa totiž, že Red Bull ešte aj prekročil rozpočtový strop.

Lewis Hamilton bol vo štvrtok na tlačovkách opatrný vo vyjadreniach, no keď mu novinári prezradili, že podľa názoru fanúšikov by Maxovi Verstappenovi mal byť odobratý titul za prekročenie rozpočtového stropu, sedemnásobný majster sveta sa viac otvoril.

“Myslím si, že náš šport by s tým mal niečo spraviť,” vyhlásil Lewis Hamilton. “Ak budú k pravidlám pristupovať ležérne, tak všetky tímy začnú prekračovať rozpočtový strop a budú míňať milióny navyše.”

Britský jazdec žiada prísny trest. “Pre náš šport nebude zrovna najlepšie, ak bude nasledovať len nejaké pokarhanie. To môžeme do budúcna rovno zrušiť pravidlo o rozpočtovom strope.”

Ak Red Bull kývne na dohodu o akceptovaní svojej viny a nebude proti FIA bojovať, môže sa vyhnúť tým najprísnejším trestom, a to strhnutiu bodov v šampionáte a kráteniu rozpočtového stropu na nasledujúce obdobie.

Aj keď nie je reálne niečo také čakať, potešilo by Hamiltona, keby mu bol dodatočne pripísaný ôsmy majstrovský titul? Rodák zo Stevenage sa nechcel vracať do minulosti a neodpovedal s tým, že nebude na to “míňať energiu” a radšej sa bude koncentrovať na veci, ktoré dokáže ovplyvniť, najmä “ako dokážem vyhrať ďalší titul”.

“Nič, čo by som teraz mohol povedať, neprinesie žiaden úžitok. Všetko by to boli dohady, čo sa môže alebo nemusí stať. Nebudem na to míňať svoju energiu. Ja sa koncentrujem na to, aby som povzbudzoval náš tím, pokúsil sa vylepšiť naše auto. Pracujem na veciach, ktoré dokážem ovplyvniť,” ozrejmil Hamilton.

Pilot Mercedesu to nechá na FIA. “Ako som povedal už v minulosti, verím, že rozhodnutia budú prijaté s ohľadom na integritu nášho športu. Verím, že Mohamed a jeho tím prijmú správne rozhodnutia. Musím tomu veriť, majú moju dôveru. Inak sa však koncentrujem len na moju prácu. Nikto už nezvráti to, čo spravili.”

Súvisiace články

Diskusia