logo F1online.skF1online.sk

Rokoval som s Red Bullom, priznáva Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2022

Pilot McLarenu Lando Norris má v súčasnosti druhú najdlhšiu zmluvu vo Formule 1. V zime ho „prekonal“ Max Verstappen s kontraktom do konca sezóny 2028, kým britský mladík podpísal s McLarenom „iba“ do konca sezóny 2025. Pri pohľade na súčasnú formu jeho tímu sa vynára otázka, či mohol urobiť aj lepšie rozhodnutie.

Norris má v súčasnosti povesť jedného z najtalentovanejších jazdcov na rošte, potenciálne budúceho majstra sveta. Je rýchly, nerobí chyby a dokáže z auta dostať viac, než si väčšina ľudí myslí, že v ňom vôbec je. Nebyť dlhodobej zmluvy, určite by jeho meno vzbudzovalo na prestupovom trhu obrovskú pozornosť.

Keď podpisoval kontrakt, ktorý ho v McLarene zaviazal až do roku 2025, ešte nevedel, v akej forme bude jeho tím na začiatku novej éry. Všetko vyzeralo sľubne a vo Wokingu robili kroky tým správnym smerom, ale na začiatku sezóny 2022 nebola ich výkonnosť ani zďaleka taká dobrá a nič nenasvedčuje tomu, že sa to v budúcom roku nejak zásadne zmení. Objavujú sa preto hlasy, či sa Lando nemohol rozhodnúť pre niečo lepšie.

„Samozrejme, že z času na čas sa vedú rozhovory aj s ďalšími ľuďmi,“ priznal otvorene Norris v rozhovore pre Auto Motor und Sport.

„Vždy sa pýtate sám seba, aké je to najlepšie rozhodnutie do vašej ďalšej kariéry. Chcem vyhrávať a získavať tituly majstra sveta. S Red Bullom som rokoval. To je tím, ktorý sa roky pohybuje na čele. Ukazuje to však, ako veľmi dôverujem McLarenu. Aj keď sme sa bavili, cítil som, že McLaren je lepším miestom pre dosiahnutie mojich cieľov,“ prehlásil Norris.

Lando si tak zvolil McLaren, ktorému sa zaviazal na dlhé roky. Rok 2022 neprebehol podľa plánu. Barcelonské testy síce boli nádejné, ale v Bahrajne sa všetko zrútilo a tím odvtedy „chytá zajaca za chvost“. Lando však na otázku, či je podľa neho v tom správnom tíme, odpovedal jednoznačne.

„Som veľmi spokojný a cítim sa dobre. Pôsobenie v McLarene si užívam a užívam si aj prácu s chlapcami v tíme. Verím im. Keby to tak nebolo, nepodpísal by som dlhodobý kontrakt,“ hovorí Norris.

„Pozerám sa dopredu a myslím v dlhodobom horizonte. Musíme pokračovať v práci. Moja šanca s McLarenom príde v rokoch 2024 a 2025,“ dodal Norris. Práve monoposty v týchto dvoch sezónach budú vyvinuté v novom veternom tuneli a na novom simulátore, do ktorých Lando vkladá veľkú dôveru.

Súvisiace články

Diskusia