logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Ricciardo je dôkazom toho, že Formula 1 vie byť brutálna

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 10. 2022

Je pravdepodobné, že Daniel Ricciardo sa bude po sezóne „porúčať“ z kráľovnej motoršportu – a to aj napriek tomu, že o neho otvorene prejavil záujem tím Haas. Americká stajňa je totiž pre Austrálčana poslednou možnosťou. Miestenka je však len jedna, pričom o miesto v kokpite je záujemcov viac než dosť. Druhého pilota síce doposiaľ nepotvrdil ani Williams, z tej strany ale zatiaľ panuje ticho.

Ricciarda po dvojročnom neúspešnom pôsobení v tíme z Wokingu nahradí šampión Formuly 2 zo sezóny 2021 Oscar Piastri. Pokiaľ si Ricciardo nezabezpečí miesto v najvyššej motoristickej súťaži pre rok 2023, zrejme sa z neho stajne rezervný jazdec Mercedesu, s ktorým je spájaný.

K zložitej situácii Daniela Ricciarda sa vyjadril Carlos Sainz, ktorý bol v minulosti nahradený paradoxne práve Austrálčanom – či už Renaulte alebo McLarene. Podľa Španiela musia jazdci F1 podávať výkon zakaždým, keď sú v aute a nemôžu jednoducho zaspať na vavrínoch. „Každý jazdec to vie, pretože sa nám to stáva pri každých pretekoch v menšom rozsahu. V tomto športe si vždy taký dobrý, aké dobré si mal posledné preteky,“ poznamenal Sainz pre Autosport.

„Ak to budeme vzťahovať na celú sezónu, potom si taký dobrý ako v minulej sezóne, a preto je Daniel v ťažkej situácii. Nikto si nespomenie na tvoje dobré dni, počíta sa len to, že si v poslednej kvalifikácii alebo v minulej sezóne zaostával o pol sekundy – a my s tým nemôžeme nič urobiť.”

„Takto nás šport hodnotí, takto sa k nám správa. Keď vyhráte, ste hrdina: zažili ste najlepší víkend a ste najlepší pilot na svete. Nikto nie je lepší ako vy. Ale potom, keď prežijete ťažké chvíle, tento šport vie byť tvrdý,“ priznal 28-ročný Madridčan, ktorý sa následne vyjadril, že veľmi sympatizuje s Ricciardom, ktorý sa ocitol v tieni Landa Norrisa.

„Súcitím s Danielom, pretože viem, aký je dobrý. Vždy som ho hodnotil super vysoko. Ocitol sa v aute a tíme, v ktorom sa možno necítil dobre, a to stačí na to, aby sa vaša kariéra začala uberať inou cestou. Možno si dá rok pauzu, možno nie. Ak sa ale vráti o dva roky a vyhrá preteky, nikto si nespomenie na dve sezóny s McLarenom. To je dôvod, prečo sa vo Formule 1 musíte vždy sústrediť na ďalšie preteky, pretože v ďalších pretekoch môžete zmeniť dojem všetkých okolo,“ dodal Španiel na záver.

Súvisiace články

Diskusia