logo F1online.sk

Verstappen víta zákaz “párty-režimu”, ale uvedomuje si, že len to mu pole position nedá

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

Už po Veľkej cene Španielska dôjde k vážnej zmene na poli pohonných jednotiek. FIA zakáže kvalifikačné režimy, ktoré jazdcom počas kľúčových momentov víkendu dodávajú extra výkon. Max Verstappen toto rozhodnutie schválil, no nesľubuje si od neho okamžité zmazanie straty na Mercedes.

Mercedesy sú v kvalifikáciách ďaleko pred ostatnými. Helmut Marko sa vo štvrtok vyslovil, že “párty-režim” strieborných šípov dokáže v kvalifikácii nájsť 0,7 až 1 sekundu na kolo k dobru. “V Barcelone sa im nepriblížime, lebo na trati sú dve rovinky. V Barcelone to teda asi nebude možné, ale po prípadných technických úpravách možno budeme vedieť zabojovať o pole position v Spa-Fracorchamps.”

“Uvidíme, aký to bude mať vplyv,” zareagoval na zákaz Max Verstappen. “Myslím si, že svojím spôsobom je to dobré, keďže nemáme dovolené sa po kvalifikácii dotýkať auta — až na veci ako motorové režimy. Ak sa teda chceme vybrať touto cestou, že sa nebudeme áut chytať, tak si myslím, že je dobré, ak sa zbavíme aj tohto.”

Mercedes má zatiaľ stopercentnú kvalifikačnú úspešnosť, a Maxovi Verstappenovi sa ešte len musí podariť priblížiť na menej ako 0,5 sekundy k strieborným šípom. Čo považuje za najväčšie nedostatky Red Bullu?

“Každý víkend bol trochu iný. Niekedy je to maximálka, kým my sme zas o trochu konkurencieschopnejší v zákrutách v porovnaní s niektorými inými okruhmi. Dokonca aj tie dva týždne v Silverstone sa líšili,” poznamenal Holanďan. “Ťažko povedať, pretože tímy nasadzujú balíky s rôznou úrovňou prítlaku. V kvalifikácii majú pomerne silný kvalifikačný režim, ale my vieme, že sa dá toho po stránke nášho auta spraviť aj viac. Vieme tiež, že potrebujeme o trochu viac výkonu, takže na toto sa budeme koncentrovať.”

Max Verstappen v šampionáte predbehol Valtteriho Bottasa a na úradujúceho majstra Lewisa Hamiltona stráca 30 bodov. Z pohľadu jeho osobného nastavenia sa ale nič dramaticky nemení. “Pre mňa je to skoro rovnaké ako pred minulými pretekmi. Myslím si, že stále potrebujeme nájsť viac rýchlosti, musíme sa zlepšiť v kvalifikácii aj v pretekoch, ale hlavne v kvalifikácii. Na tomto sa nič nemení. Minulý víkend bol možno špecifický, keď sme mali mäkšie pneumatiky, čo zahralo do karát nám a nie Mercedesu.”

“Našťastie aj tu je teplo, čo je vždy fajn, ale zas máme pomerne tvrdé zmesi. Neviem. Samozrejme, som rád, že som v šampionáte, ale veci môžu byť vždy aj lepšie. Ešte stále mi chýba jedna priečka a ešte stále musíme z nášho balíka vydolovať rýchlosť,” dodal.

Súvisiace články