logo F1online.sk

Vettel neuvažuje o predčasnom konci

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 8. 2020

Sebastian Vettel má s Ferrari podpísanú zmluvu až do konca tohto roka, no pri pohľade na Nemcove výkony sa natíska otázka, či sezónu nezabalí aj skôr. Nemec tvrdí, že sa zatiaľ o ničom takom s tímom nerozprával.

“Nie, to si nemyslím,” zareagoval Sebastian Vettel na otázku, či prichádza do úvahy aj jeho predčasný koniec vo Ferrari. “Nezvažovali sme to a ani sme sa o tom nerozprávali. Myslím si, že to nie je len otázka na mňa. Ja však viem, čoho som schopný. Momentálne neťaháme najlepšiu šnúru, ale som si istý, že keď sa veci upokoja a ja dostanem slušnú šancu, tak ju využijem.”

Vettel môže v Španielsku nabrať druhý dych. Dostane totižto nové šasi. Vo vyhlásení síce Ferrari skonštatovalo, že z pohľadu výkonu sa odstránenie chyby nepostará o veľký rozdiel, ale po psychickej stránke by to Nemcovi pomôcť mohlo.

Pilot Ferrari je opatrný. “To predchádzajúce šasi bolo poškodené, našli sme v ňom drobnú trhlinu, ale neočakávam žiadne zázraky. Keď sa pozriem na to, aké boli posledné víkendy — raz hore a raz dolu —, tak nemám žiadne očakávania.”

“Teraz to nie je žiadna plavba na pokojnom mori, ono je poriadne rozbúrené. Ale treba s tým žiť a spraviť svoje maximum, teda zostať koncentrovaný a ráno sa zobudiť s tým, že sa pokúsim spraviť maximum. Treba byť otvorený a posnažiť sa s tým zabojovať,” pokračoval majster sveta z rokov 2010 až 2013.

Po náročnom víkende sa mu veruže muselo vstávať ťažko. “V Silverstone som nemal veľmi dobrý víkend, aj keď je to trať, ktorú mám obyčajne rád. V aute som nemal dobrý pocit a z nejakých dôvodov som z neho nedokázal dostať toľko čo Charles.”

“Nemôžem robiť nič iné, len svoju robotu, pracovať s chlapcami okolo mňa a s mojím autom, aby sme spoločne pripravili čo najlepší balík,” skonštatoval Vettel, ktorý dostal aj otázku, či si myslí, že tohtoročné auto viac sedí Charlesovi Leclercovi. “Nie, nemyslím si to. Koniec-koncov, sme zvyknutí jazdiť s hocičím, čo dostaneme, a vyťažiť z toho maximum. Myslím si, že sme v tom dobrí — niektorí trochu lepší ako iní.”

“V deň pretekov je to obyčajne lepšie, pretože viem, že preteky sú mojou silnou stránkou. Nemal som však čisté preteky. V tých prvých (v Silverstone, pozn. red.) som sa ocitol v premávke a v tých ďalších sme boli poväčšine tiež v premávke, aj keď kvôli tomu, že som sa na začiatku roztočil. Nepomohlo mi to.”

“Faktom však je, že v kvalifikácii sa mi nepodarilo dorovnať Charlesa, aj napriek tomu, že som mal toľko pokusov a toľko nových sád. To je trochu trápne, ale nemôžem s tým nič spraviť. Musím sa nejako udržať a odviesť svoje maximum,” zhodnotil Vettel.

Nemec ešte ozrejmil, aká v tíme panuje atmosféra po silverstonskej strategickej rošáde. Vraj ani to a ani jeho problémy na napätí v Scuderii nepridali. “Nie, nesúhlasím s tým tvrdením,” zareagoval na otázku, či je vo Ferrari väčšie napätie, Sebastian Vettel. “Myslím si, že robíme, čo je v našich silách. Ak sa veci nevyvíjajú vaším smerom alebo sa niečo pokazí, tak nikdy nie ste uvoľnení.”

“Nemyslím si, že dostanete hodnoverný obraz toho, čo sa deje, ak hodnotíte emócie hneď po pretekoch alebo počas pretekov. Preto s tým nesúhlasím. Nemal som veľmi dobré preteky a pokúsil som sa do nich vrátiť. Mohli sme sa rozhodnúť pre inú stratégiu, čo sme nespravili, takže sme sa o tom porozprávali, vyriešili to a teraz ideme ďalej. Z pohľadu atmosféry v tíme sa toho v porovnaní s minulým alebo predminulým týždňom veľa nezmenilo,” doplnil.