logo F1online.skF1online.sk

Haas zvolal do Austinu tlačovku, jazdecké rozhodnutie sa však vraj oznámiť nechystá

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2022

Po Miami čaká tím Haas v Austine ďalšie domáce podujatie. Na tie si občas tímy nechajú nejakú tú „chuťovku“, aby na seba strhli ešte nejakú dodatočnú mediálnu pozornosť. Americký tím zvolal na štvrtok o 12:00 na Circuit of the Americas vlastnú tlačovku, čo okamžite vyvolalo podozrenie, že sa chystá oficiálne oznámiť svoje jazdecké zloženie na rok 2023.

Mediálne centrum na okruhu bude vo štvrtok o 12:00 nervózne čakať, čo sa Haas chystá oznámiť, ak sa teda niečo oznámiť chystá. Tím nezverejnil ani menoslov účastníkov, ktorí budú prítomní a ochotní odpovedať na zvedavé otázky.

Okamžite sa objavili hlasy, či americký tím na domácej pôde neoznámi svoje kompletné jazdecké zloženie pre rok 2023. Už vieme, že Kevin Magnussen v tíme zotrvá, ale čo Mick Schumacher? Ten sa naďalej snaží a bojuje, kým jeho šéf Günther Steiner v médiách vychvaľuje Nica Hülkenberga.

Reakcia na seba nenechala dlho čakať a už sa ozval reportér Tobi Grüner z nemeckého Auto Motor und Sport: „Podľa našich informácií Haas v Austine neoznámi svojho jazdca pre sezónu 2023,“ uviedol na sociálnych sieťach.

Druhou možnosťou je príchod nejakého veľkého sponzora, potenciálne titulného. V posledných týždňoch sa Steiner vyjadril aj na túto tému a pochválil sa, že Haas čelí záujmu. Oznámenie nejakej veľkej americkej firmy ako titulného sponzora stajne z Banbury by tiež bolo veľkou vecou hodnou špeciálnej tlačovky. Zatiaľ však môžeme len špekulovať.

Jazdecká otázka je však stále príliš lákavou témou. Steiner sa v Japonsku naďalej tváril, že o tejto otázke tuho premýšľa. Istotne ho nepotešila ďalšia zbytočná havária Micka Schumachera po skončení prvého tréningu. Na druhej strane, ani Haas sa nemá čím chváliť, keď nemeckému mladíkovi opäť pokazil preteky svojimi strategickými rozhodnutiami.

Schumacher v Japonsku zdolal svojho tímového kolegu v kvalifikácii, na štarte priam presvišťal okolo všetkých naokolo a dostal sa do prvej desiatky, v ktorej sa však po reštarte kvôli stratégii neudržal. Nie nepodobne tomu bolo v Singapure, kde ho pre zmenu vyradil z boja kontakt s Georgeom Russellom.

Vďaka posledným výsledkom sa jeho zotrvanie v Haase javí ako stále realistickejšia možnosť. Steiner pripomenul aj Mickovu výhodu, že po dvoch rokoch pozná pomery v tíme veľmi dobre.

„Určite, že keď s niekým pracujete dva roky, je to výhoda. Súčasný jazdec má vždy výhodu domáceho prostredia,“ priznal pred novinármi Günther Steiner.

„Keď môžete mať jazdca, s ktorým pracujete už dva roky, je to lepšie než priviesť niekoho nového, pretože sa už nepotrebuje učiť. Aj preto sme priviedli Kevina späť. Bol rok mimo, ale všetkých poznal, a to je vždy výhoda,“ dodal Steiner.

Ten sa na jar preslávil kritikou do médií na adresu svojho mladého zverenca, o ktorého nehodách povedal, že „takto to ďalej nejde“. S odstupom niekoľkých mesiacov sa však Mickovi dostalo z úst jeho šéfa aj pochvaly.

„To sa mu nedá uprieť, skrátka nepoškodil auto a získal body. Ak autu nerozumiete a nerozvíjate sa ako jazdec, tak nezískate ani body. Dokázal zlepšiť svoje pretekárske umenie,“ pochválil svojho zverenca Günther Steiner.

Súvisiace články

Diskusia