logo F1online.skF1online.sk

Norris si rypol do Alpine: Ich auto je v inej lige, no niekde odviedli horšiu prácu než my

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 10. 2022

McLaren sa po singapurskej bodovej žatve nakrátko vyhupol pred Alpine na štvrté miesto Pohára konštruktérov, no hneď po Suzuke zase padol za Francúzov. Landa Norrisa prekvapuje, že táto bitka je štyri preteky pred koncom stále živá.

Britský pilot predpokladal, že hotovo bude oveľa skôr. A nie v prospech McLarenu, ba práve naopak, keďže podľa jeho slov má Alpine jasne navrch. V súčasnosti je medzi týmito tímami 13-bodový rozdiel, čo znamená, že napriek rýchlostnej výhode francúzskej stajne ešte stále nie je rozhodnuté.

V Japonsku však v tomto súboji Alpine jasne dominoval a získal 18 bodov, kým McLaren dosiahol jediný bodík. „Nie sú to dobré správy, no zároveň žiadne prekvapenie. Alpine je oveľa rýchlejší než my, čo už som aj veľakrát povedal,“ vyhlásil Lando Norris.

Je pravda, že väčšinu sezóny majú Fernando Alonso s Estebanom Oconom naozaj navrch nad Landom Norrisom a Danielom Ricciardom. Kým Alpine doslova lieta po rovinkách, McLaren sa na nich trápi a darilo sa mu len na špecifických typoch tratí.

Lando Norris nedávno označil svoje pódium z Imoly za zázrak, a neverí ani tomu, že papájoví ešte stále bojujú o štvrté miesto. „Nemám ani poňatia, ako je možné, že s nimi stále súperíme v Pohári konštruktérov. Alpine je totiž v súčasnosti v inej lige. A my sme sa pritom po Singapure dostali nejakým spôsobom pred nich,“ hovorí britský pilot.

Rozdiel zatiaľ spôsobuje spoľahlivosť. Kým Alpine často dopláca na poruchy nielen pohonnej jednotky, McLaren je takmer stopercentne spoľahlivý. Daniel Ricciardo pre mechanické poruchy vypadol z bodovaných umiestnení v Saudskej Arábii a Monze. Lando Norris zase nedokončil len raz po tom, ako v Miami kolidoval s Pierrom Gaslym.

„Som šťastný, že sme s Alpine počas tejto sezóny dokázali bojovať. Ukazuje to, že sme vo všetkých ďalších oblastiach odviedli veľmi dobrú prácu. Či už po stránke spoľahlivosti, maximalizácii našich výkonov, využívaní príležitostí a vyhýbaní sa chybám,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý si trošku ´rypol´ do svojej konkurencie. „Alpine si v týchto oblastiach musel počínať oveľa horšie než my, keďže s autom, ktoré má, je len tesne pred nami.“

Ťažko povedať, či McLaren ešte rozdúcha bitku o štvrtú priečku v Pohári konštruktérov. „V tejto chvíli to ani nie je veľká bitka, pretože oni sú od nás oveľa rýchlejší. Budeme sa však naďalej snažiť. Pokúsime sa aspoň znížiť našu bodovú stratu,“ uzavrel Lando Norris.

V Alpine sa nad slovami Norrisa skôr pousmiali a tvrdia, že oni sa na McLaren ani nepozerajú. Svoje zraky mieria vyššie. „My sa oveľa viac koncentrujeme na Mercedes. Snažíme sa ho zdolať a dostať sa na túto úroveň. Naše auto je čoraz rýchlejšie a približuje sa k špičke. Neviem, prečo sa Lando tohto stále drží,“ skonštatoval športový riaditeľ francúzskej stajne Alan Permane.

Súvisiace články

Diskusia