logo F1online.sk

Di Montezemolo: Ferrari ešte Sebastiana potrebuje

Sebastian Vettel a Charles Leclerc – boxové tabule
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala13. 8. 2020

Napätie vo Ferrari sa stupňuje, a preto sa čoraz častejšie začína skloňovať aj možnosť, že Sebastian Vettel sa so Scuderiou rozíde ešte pred koncom aktuálnej sezóny. Podľa bývalého šéfa Ferrari Lucu di Montezemola by to bola chyba. Taliansky tím vraj Vettelove služby ešte potrebuje, a preto by mal spraviť všetko preto, aby sa necítil byť odstrčený.

Sebastian Vettel bol po nedeľňajšej veľkej cene v Silverstone dosť nahnevaný. Tím mu zmenil stratégiu v prospech Charlesa Leclerca, čím dal najavo, že mu už neverí, a že jasnou jednotkou je Leclerc. Vettel dal svoju nespokojnosť najavo tým, že v popretekovej vysielačke sa vôbec neozval, a prítomnosť istého napätia medzi Vettelom a vedením podčiarkol i fakt, že sa Nemcovi neprihovoril ani Mattia Binotto.

Počas rozhovorov s novinármi navyše otvorene skritizoval stratégiu tímu, čo sa stáva len výnimočne. Napätie môže vyeskalovať, a ktovie, čo sa potom udeje…

“Ja dúfam, že v záujme Ferrari a jeho sa to nestane. Mohlo by to narobiť veľké problémy, a bola by to veľká chyba,” hovorí Luca di Montezemolo pre RTL. “Aj za mojich čias sme prežili pár ťažkých chvíľ, ktoré sme museli s jazdcami prebrať. Spomínam si na Eddieho Irvina a Rubensa Barrichella. Dôležité ale je, aby si to vyjasnili v súkromní, nie v mediách a na verejnosti. A musíte tiež odstrániť pochybnosti jazdcov, keď sa im niečo nepáči.”

Sebastian Vettel musí mať teraz pochybností dosť. Svojmu autu vôbec neverí, a hoci s inžiniermi skúsil všetko možné, nič nezabralo. Ferrari po poslednej veľkej cene podrobilo jeho auto analýze a zistilo, že šasi malo istú chybu spôsobenú tvrdým dopadom na obrubník, no je otázne, do akej miery jeho výmena Vettelovi pomôže.

Podľa di Montezemola Vettela nebrzdí len auto. “Sebastian sa teraz necíti ako doma. A psychologický vplyv na jazdca je kľúčový. V Silverstone sa v nedeľu určite dopustil chyby, to k pretekaniu patrí. Tím mu teraz musí dokázať, že sa naň môže spoľahnúť, to teraz potrebuje, pretože je vo veľmi chúlostivej situácii. A Ferrari ho potrebuje, potrebuje jeho body, potrebuje Sebastiana. Dúfam, že mu všetci v tíme pomôžu k tomu, aby jeho posledný rok ukončil ako šampión. Pretože on je šampión.”

“Mám ale pochybnosti o tom, či charakteristiky auta sedia Sebastianovmu jazdeckému štýlu. Už od začiatku roka nie je spokojný. A bez žiadnych pochybností ani auto nie je konkurencieschopné. V nedeľu bol z výkonu auta prekvapený aj Leclerc, veď auto bolo 24 hodín predtým o sekundu pomalšie ako Mercedes, no v pretekoch veľmi konkurencieschopné.”

“Naozaj neviem, ako sa dnes veci majú. Ale dúfam — som si istý, že obaja jazdci majú rovnaké podmienky. Nevidím dôvod, prečo by to malo byť inak. Ale opäť hovorím, že neviem, som dosť odtrhnutý od aktuálneho diania. Ak zájdete do múzea Ferrari, len sotva uvidíte nejaké moje fotografie,” poznamenal 72-ročný Talian.

Di Montezemolo spomenul, že Vettela vníma ako šampióna. Zdôvodňuje to jeho tímovou povahou, ktorá však teraz nemá veľa priestoru vyniknúť. Vettel už totižto dobre vie, že tím oňho nemá záujem.

“Jedným z mojich posledných ťahov ako šéfa Ferrari bolo, že som do tímu pritiahol Sebastiana,” vysvetľuje. “Pre mňa je Sebastian šampión a aj veľmi dobrý tímový jazdec. Čo tým myslím? Je ako Michael Schumacher; ak on vyhráva, vyhráva spolu s tímom. Keď nevyhrá, aj v tom je spolu s tímom. Je to skutočne človek, ktorý skvele zapasuje do tímu. A je veľmi rýchly. Avšak aj šampión niekedy potrebuje dobré prostredie. Rozhodnutie nepredĺžiť spoluprácu so Sebastianom padlo na môj vkus príliš skoro. Na také niečo si treba dopriať viac času.”

“Sebastian je pre Ferrari nesmierne dôležitý, hlavne teraz, keď Ferrari nemá konkurencieschopné auto. Ferrari potrebuje mať dvoch motivovaných jazdcov, ktorí musia z auta dostať maximum. Dúfam, že sa budú usilovať o to, aby opäť prebudili ten jeho entuziazmus a so Sebastianom budú jednať čo najlepšie, aby mu umožnili opäť uspieť,” odkázal di Montezemolo.