logo F1online.sk

Kauza kopírovanie: McLaren a Williams sa stiahli, Renault a Ferrari pokračujú

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Ladislav Király
Ladislav Király12. 8. 2020

Komisári minulý piatok oznámili, že Racing Point dostal v kauze kopírovania Mercedesu pokutu vo výške 400 000 eur a prišiel o pätnásť majstrovských bodov, avšak na druhej strane do istej miery vyhral; naďalej totiž môže využívať rovnaké brzdové potrubia, voči ktorým Renault protestoval.

Celý prípad bol mimoriadne komplexný a konkurenti si na rozhodnutie museli detailne posvietiť. Predstavitelia Renaultu a Ferrari sa rozhodli, že celú záležitosť poženú pred Medzinárodný odvolací súd, McLaren a Williams však podľa posledných informácií ustúpili.

Na vyjadrenie záujmu protestovať mali tímy 24 hodín po rozhodnutí, definitívu museli napokon potvrdiť do stredajšieho rána. „McLaren Racing sa rozhodol, že sa nebude odvolávať voči rozhodnutiu komisárov týkajúcemu sa protestu Renaultu voči Racing Pointu,“ informoval tím prostredníctvom Motorsport.com.

V McLarene vraj s rozhodnutím komisárov, ako aj s nálezmi týkajúcimi sa tohto prípadu, vládne spokojnosť. Dobre sa podľa tímu zachovala aj FIA, ktorá chce všetky narušenia pravidiel tvrdo trestať.

„My v McLarene Racing sme navyše spokojní, že FIA bude ďalej ujasňovať športové a technické pravidlá tak, aby chránili Formulu 1 ako šport, v ktorom sú tímy jasne definované ako konštruktéri a zabráni potenciálnej možnosti, aby v majstrovstvách sveta boli aj autá, ktoré sú kópiami iných súťažiacich.“

„Vzhľadom na spomenuté a vzhľadom na širšie zohľadnenie všetkých faktorov sa McLaren Racing rozhodol, že v tomto prípade nebude pokračovať. McLaren Racing rešpektuje rozhodnutia Ferrari i Renaultu, teda tímov, ktoré chcú v procese pokračovať a so záujmom to bude sledovať,“ dodáva stanovisko.

Rovnako sa následne rozhodol aj Williams, ktorý svoj verdikt oznámil v stredu predpoludním. „Po zodpovednom zvážení sme sa rozhodli nepokračovať vo formálnom odvolaní,“ skonštatovali zástupcovia stajne, podľa ktorých FIA svojim prvotným rozhodnutím vyriešila hlavné obavy a zdôraznila rolu a zodpovednosť každého konštruktéra. „Práve to je súčasťou DNA F1 i súčasťou základných princípov a presvedčenia Williamsu.“

Renault vydal v utorok večer krátke stanovisko, ktorým jednoznačne potvrdil svoje predchádzajúce rozhodnutie. „Potvrdili sme náš záujem odvolať sa voči rozhodnutiu komisárov týkajúcom sa brzdových potrubí Racing Pointu,“ stálo vo vyhlásení francúzskej stajne, ktorá chce spolu s FIA a všetkými kompetentnými pracovať na takých pravidlách, aby si od roku 2021 všetky tímy museli vyvinúť vlastné aerodynamické koncepty.

Zaujímavo vyznelo stanovisko Ferraristov, za ktorých ho tlmočil šéf tímu Mattia Binotto. Ten celý prípad vníma ako skopírovanie si testu pred skúškou, čo je podľa neho neprípustné.

„Stroll a Wolff môžu byť nahnevaní, ale prišlo tu k narušeniu pravidiel,“ uviedol Binotto pre Sky Sports Italia. „Je to ako skopírovanie testu. Sú tí, ktorí ho kopírujú a potom aj tí, ktorí im ho dali, aby si ho skopírovali. Podľa mňa k tomu nie je čo dodať, fakty sú zrejmé. My sme ich súperi náš postup je normálny. Každému ide o vlastné záujmy.“

Piatym tímom, ktorý prejavil záujem odvolať sa, je Racing Point. Definitívu z tejto strany zatiaľ nepoznáme.