logo F1online.sk

Montezemolo sa opäť zastal Binotta: Nenechajte ho osamote!

Luca di Montezemolo
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 8. 2020

Problémy Ferrari nebudú mať žiadne rýchle riešenie. Jediným liekom sú konštruktívne riešenia a trpezlivosť. Aj na tú vyzval niekdajší prezident automobilky Luca di Montezemolo. Do skupiny „jeho ľudí“ patril v ére Schumachera aj Mattia Binotto a veľký Monty si sa svojho chlapca opäť raz zastal.

V hybridnej ére zatiaľ Scuderia vo Formule 1 veľa vody nenamútila. Od roku 2014, kedy sa začala písať táto nová kapitola, muselo Ferrari prekonať mnoho problémov. Časť z nich bývalý prezident zobral na seba.

„V čase, keď sa rozhodlo zahájiť hybridnú éru, som bol prezidentom ja,“ povedal Luca di Montezemolo pre Il Resto di Carlino. „Akceptoval som to, keďže celý priemysel v tom čase naskočil na túto zelenú vlnu a bolo nevyhnutné priniesť ju aj do sveta motoršportu.“

„Podcenil som však deficit, ktorý Taliani v tomto smere majú, dokonca aj Ferrari. Táto technológia nebola súčasťou našej kultúry,“ povedal 72-ročný veterán sveta štyroch kolies. „Gratulujem tým, ktorí boli silnejší. Ferrari sa musí pozerať dopredu.“

Súčasný prezident John Elkann v nedávnom rozhovore fanúšikom Scuderie sľúbil, že rok 2022 bude bodom obratu. Otázne je, či týmto vyhlásením nedostal tím pod ešte väčší tlak. Takéto slová nemusia urobiť dobrotu, najmä ak bude Ferrari pokračovať v marazme z posledných mesiacov.

„Nemám rád takéto stanovovanie termínov. Nedáva to žiadny zmysel a voči fanúšikom to ani nie je fér, majú právo dúfať v rýchlejšie zlepšenie od Ferrari. Musia urobiť rozhodnutia, ktoré si taká hlboká kríza vyžaduje. Aspoň po jazdeckej stránke majú istotu, pretože Leclerc už dokázal, že je top pilot,“ povedal Montezemolo, ktorý sa (už po niekoľkýkrát) zastal aj šéfa Scuderie Mattiu Binotta, na ktorého chrbát si väčšina fanúšikov i odborníkov nakreslila terč.

„Je to jeden z mojich chlapcov. Zakaždým hovorím, že potrebuje viac podpory. Nenechajte ho osamote. Veľmi dobre viem, že sa Formula 1 zmenila, už nie je taká ako pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi. Jedna vec sa však nezmenila, keď je tím v ťažkostiach, musí si chrániť svojich ľudí a pomôcť im tým, že privedú posily zvonka.“

„Ferrari v ére Schumachera to nebolo len o Schumacherovi. Mali sme prvotriednu partiu ľudí vo všetkých oblastiach. Od Jeana Todta po Rossa Brawna, od Stefana Domenicaliho po Paola Martineliho či Roryho Byrna. A napriek ich schopnostiam sme prežili roky utrpenia, než sme mohli konečne oslavovať,“ uzavrel Montezemolo.