logo F1online.sk

Verstappen: Zistili sme len pár základných vecí

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2022

Piatkový program v Suzuke poznačil dážď, ktorý neutíchol ani v druhom tréningu. I napriek tomu sme na trati videli prekvapivo veľa akcie, ktorú nakoniec ovládol svojimi časmi Mercedes. Max Verstappen však upozorňuje, aby sme z dosiahnutých časov nevyvodzovali žiadne unáhlené závery.

Max Verstappen a Sergio Pérez v druhom tréningu obsadili druhý rad so stratou necelých deviatich desatín na Georgea Russella. Obaja piloti červených býkov odjazdili viac než dvadsať kôl, takže šlo o veľmi produktívne popoludnie, najmä s ohľadom na podmienky.

Podľa Maxa Verstappena však nevypovedá o rozložení síl. “Kiežby to bolo o čosi reprezentatívnejšie, no je super vrátiť sa sem. A ani to počasie nebolo úplne katastrofálne, mohli sme jazdiť a porobiť nejaké veci. Avšak, na vode je ťažké zhodnotiť, ako ste na tom z pohľadu rýchlosti.”

Čo sa vlastne môžete naučiť na mokrej trati? Čo Red Bull stihol zo svojho programu spraviť? “V podstate len tie základné veci, čo sme aj spravili. Nič viac sa však nedalo urobiť, preto sa teším na sobotu, keď zistím, ako sme na tom aj na suchu.”

“V sobotu budeme začínať od nuly, no podmienky sú pre všetkých rovnaké. Nemyslím si, že by to nejako dramaticky otriaslo rozložením síl,” doplnil Max Verstappen, ktorý už v nedeľu môže oslavovať majstrovský titul. Stačí mu Charlesa Leclerca poraziť o osem bodov a Sergia Péreza o šesť.

V sobotu by sa malo počasie umúdriť, čo poteší najmä fanúšikov priamo na okruhu. Pre tímy to však znamená, že v treťom tréningu musia nastaviť svoje monoposty na suchú trať, resp. zvoliť správny kompromis, pretože v nedeľu by opäť mohlo zapršať. “Zajtra by malo byť sucho a nedeľa vyzerá byť tak trochu na vážkach,” prezradil vo svojom meteorologickom okienku Sergio Pérez.

Mexickému pretekárovi sa na “jednoznačne najlepšej trati na svete” jazdilo dobre. “Nazbierali sme cenné informácie. V takýchto podmienkach sa cítime komfortne. Máme celkom dobrú predstavu, čo spravíme. Malo by to byť fajn.”