logo F1online.sk

Jazdci sa spoliehajú na FIA: Chceme pretekať vo férovom prostredí

George Russell pred Charlesom Leclercom
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2022

Od Veľkej ceny Singapuru pulzuje padokom Formuly 1 nová kontroverzia. Dohady a obvinenia o porušovaní pravidiel o rozpočtovom strope, zvlášť zo strany Red Bullu, nedávajú hlavným konkurentom z Ferrari a Mercedesu spať. Jazdci sa zatiaľ do debaty príliš nezapájajú a nechávajú to na svojich šéfoch.

Takéto obvinenia sú, samozrejme, veľmi závažné, ale pokým sa k tomu nevyjadrí orgán, ktorý je ako jediný príslušný, tak sa stále pohybujeme v rovine mediálnych špekulácií.

FIA tento prípad mohla a mala rozlúsknuť v stredu, ale v Paríži si povedali, že si doprajú ešte o pár dní viac. Do pondelka tak budú stavidlá špekulácií otvorené dokorán. Samotní jazdci ich však príliš živiť nechcú.

„Je to zložitá téma,“ povedal novinárom v Japonsku Fernando Alonso. „Z pohľadu jazdca to však nie je veľmi relevantné. Spoliehame sa na naše tímy, aby všetko skontrolovali. Myslím si, že všetci od FIA očakávame, že na veci dohliadne čo najlepšie, pretože chceme pretekať vo férovom prostredí.“

„Myslím si, že je to veľmi zložitá téma, pretože potrebujeme zabezpečiť kontrolu mnohých vecí. Rozpočtový strop je jednou z nich, ale je tu veľa tímov s rôznymi štruktúrami,“ dodal Alonso.

Jeho dlhoročný rival Sebastian Vettel je aktuálne pilotom tímu, ktorého sa podozrenia o možnom porušení rozpočtového stropu týkajú taktiež. Neočakáva sa však, že Aston Martin kvôli tomu čakajú nejaké zvlášť veľké ťažkosti. Skutočným problémom by bolo preukázanie masívneho prekročenia rozpočtového stropu.

„Vieme, kedy máme pravdu a kedy sa mýlime v tom, či dávame súperovi dostatok miesta na trati. Po väčšinu času sa ako jazdci snažíme byť féroví a myslím si, že rovnako to platí pre vedenie akéhokoľvek športu. Je potrebné zabezpečiť férovosť naprieč celou sezónou, naprieč tímami a naprieč športom,“ povedal Vettel.

„FIA je za to zodpovedná. Musíme im dôverovať. Robia svoju prácu a ak nedodržiavate pravidlá, mali by z toho vyvodiť dôsledky,“ povedal Vettel.

A čo jazdci Ferrari a Mercedesu? Ich šéfovia už boli na túto tému veľmi vokálni a niečo málo naznačil v Japonsku aj Lewis Hamilton, ale jeho tímový kolega George Russell a jazdec Scuderie Charles Leclerc nechávajú hovoriť svojich šéfov.

„Nie je mojou povinnosťou púšťať sa do detailov, skrátka si sadnem a počkám na výsledky v pondelok. Z vlastnej skúsenosti v Mercedese však viem, ako tvrdo celý tím pracoval, aby sa zmestil do rozpočtového stropu. Vieme, že môžeme autu dodať lepšiu výkonnosť, kebyže na to smieme minúť viac peňazí. Je to jednoduché,“ povedal George Russell.

„Verím Mohamedovi a FIA, že príde primeraný trest pre toho, kto bude uznaný vinným,“ dodal pilot Mercedesu.

Pridal sa aj pilot Ferrari Charles Leclerc. „Pokiaľ ide o nás, tak samozrejme, že keby sme mohli minúť viac, na trati by sme zrýchlili. Ak sa nejaký tím previní, mal by byť potrestaný. Aký treba zvoliť trest? Ja nie som ten, kto by o tom mal rozhodnúť, ale určite by vinník mal byť potrestaný.“

Súvisiace články