logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Tankovanie nie je žiadna raketová veda

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2022

Max Verstappen sa tento víkend môže stať trinástym jazdcom v histórii, ktorý si zaistí titul majstra sveta práve na Veľkej cene Japonska. Holandský pretekár má všetko vo vlastných rukách. Ako však hovorí aj sám, aby si zaistil titul bez nutnosti vyťahovať „kalkulačku“, bude potrebovať bezchybný víkend.

Šampionátová matematika je viac ako jednoduchá. Keď Max Verstappen vyhrá a zajazdí pritom najrýchlejšie kolo pretekov, absolútne ho nemusí zaujímať, ako dopadnú Charles Leclerc či Sergio Pérez.

Dosiahnuť niečo také určite bude v silách Red Bullu, zvlášť na tejto trati, ktorá by monopostu RB18 mala dokonalo sedieť. Stajňa z Milton Keynes to však v priebehu víkendu bude musieť veľmi dobre poskladať, určite lepšie než minulý týždeň v Singapure. Keď sa Maxovi podarí vyhrať a zajazdiť najrýchlejšie kolo, oslavy môžu začať. V prípade akéhokoľvek iného výsledku spoločne nastavíme kalkulačky a budeme prepočítavať, či sa titulové oslavy odkladajú do Austinu.

„Bolo by to ešte o niečo výnimočnejšie vzhľadom na náš vzťah s Hondou,“ povedal Verstappen o možnom zisku titulu tento víkend. „Už vlani bola veľká škoda, že sme sem nemohli prísť počas vrcholiacej bitky o titul, takže aj preto sa sem veľmi tešíme. Uvidíme, čo nám to prinesie, potrebujeme však perfektný víkend, to je isté.“

„Bolo by skvelé, keby sa to podarilo práve tu, ale ak nie, na ďalších pretekoch budem v ešte lepšej pozícii. Na veci to nič nemení, chcete mať dobrý víkend a snažíte sa z toho vyťažiť čo najviac. Samozrejme, na zaistenie titulu potrebujem perfektný víkend, ale ak mám byť úprimný, príliš nad tým nerozmýšľam,“ dodal Max.

Ten zažil minulý týždeň v Singapure nesmierne frustrujúce tri dni s množstvom problémov. Hlavne v sobotu pri probléme s nedostatkom paliva zasypal svoj tím vo vysielačke spŕškou nepekných slov. Táto chyba bola pokračovaním chaotického víkendu, ktorý Red Bull na okruhu Marina Bay zažil a odsúdila Verstappena na ôsme miesto na štarte, čo v Singapure nie je nikdy príjemné.

„Nie je to žiadna raketová veda, skrátka stačí dávať pozor na úroveň paliva,“ prehlásil Verstappen. „Keď natankujete auto na päť kôl, môžete zajazdiť päť kôl a šesť už odjazdiť nedokážete. Môžete sa o tom baviť hodiny, ale nič sa tým nezmení.“

„Nebolo to však všetko, mali sme už veľmi zlý piatok, kedy sa nám toho nepodarilo odjazdiť veľa. Tiež sa pár vecí pokazilo, keď sme urobili zmeny na aute a kvôli mokrým podmienkam sme ich nemohli otestovať. Celkovo to bol veľmi chaotický víkend a myslím, že bol dokonalou ukážkou toho, ako to nechcete,“ povedal Max.

Jeho tím naďalej čelí podozreniam a obvineniam z toho, že v minulom roku prekročil rozpočtový strop. FIA mala celú túto záležitosť v stredu rozlúsknuť, ale nakoniec si budeme musieť počkať až do pondelka. Čoskoro dvojnásobný šampión však všetky dohady ignoruje.

„Úprimne, takýmito vecami sa nezaoberám. Je to na FIA a jednotlivých tímoch, ja sa musím sústrediť na jazdenie, takže k tomu už nemám čo povedať. Snáď sa v pondelok všetko dozvieme,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia