logo F1online.sk

Russell: S týmto autom sme mohli vyhrať

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2022

George Russell už po sobote vedel, že v Singapure na pódium nedosiahne. Mercedes sa preto rozhodol nasadiť mu novú pohonnú jednotku, čo ho odsúdilo na štart z posledného miesta. Avšak, nebyť nanič kvalifikácie, Russell veril, že mohol zvíťaziť.

V kvalifikácii sa opäť potvrdilo, že kľukaté okruhy Mercedesu vyhovujú. Lewisovi Hamiltonovi ušla pole position len o 54 tisícin sekundy a George Russell mohol skončiť podobne vysoko, keby jeho auto nemalo mechanické problémy.

Namiesto štartu z jedenásteho miesta si Mercedes vybral štart z boxov, čo nebolo vôbec zlé rozhodnutie. Okrem toho, že Russell dostal novú pohonnú jednotku, si mohol nastaviť monopost na mokrú trať.

Na intermediálkach sa postupne posúval vyššie poradím, no už v 21. kole z neho Mercedes spravil pokusného králika a obul mu mäkkú zmes do sucha, čo bol relatívne dobrý ťah na prvé dva sektory, ale v poslednom bolo stále priveľa vody. Nedeľu mu však zničila až kolízia s Mickom Schumacherom.

George Russell sa najskôr pozrel na pozitíva, napríklad sa mu podarilo vrátiť do tempa aj po zlej sobote. “Obnovila sa nám sebadôvera. Auto sme opravili a naša normálna rýchlosť bola späť.”

“Tento víkend sme určite mali monopost, ktorý by bol schopný vyhrať,” nepochyboval o rýchlosti Mercedesu W13. “To je jeden splnený bod, je len škoda, že tento víkend dopadol tak, ako dopadol.” Mercedes nakoniec získal len dva body za deviate miesto Lewisa Hamiltona, keďže ani jemu nedeľa nevyšla.

“Boli sme rýchli, veľmi rýchli. Nebyť incidentu s Mickom, rozhodne sme mohli skončiť v prvej desiatke. Nie som si celkom istý, čo sa tam vlastne stalo. Niekedy to tak vo Formule 1 chodí. V poslednej dobe sme sa dostali do skvelej formy, prakticky celú sezónu sme boli bezchybní, no tento víkend bol proti nám,” poznamenal so sklamaným tónom.

George Russell prezul na pneumatiky do sucha počas fázy VSC, no ako sa ukázalo, o približne dvanásť kôl skôr, než by bolo vhodné. Až po týchto dvanástich kolách začal pridávať fialové časy, na čo okamžite zareagovali piloti od hora až nadol. Niektorí sa však unáhlili, keď sa pokúsili o undercut. Charles Leclerc zastavil v boxoch o kolo skôr ako Sergio Pérez, a tak naňho výrazne stratil, za čo len čiastočne mohla nanič zastávka. Zohriať pneumatiky totiž trvalo veľmi dlho, a tak v nedeľu vyhrával overcut.

Russell vysvetlil, že Mercedes v podstate nemal čo stratiť. “Ja som sa vypýtal do boxov a chcel som nové intermediálky. V tejto situácii mi však tím veril a uvážil, že už nastal ten správny čas prezuť na sliky a o niečo sa pokúsiť. Samozrejme, v tej chvíli to bolo úplne chybné rozhodnutie, ale neskôr prinieslo svoje ovocie, pretože keď vyšiel na trať safety car a prišiel reštart, tak som v jednom kole predbehol tri autá a bol som jedenásty. To bolo pred incidentom s Mickom.”

“Môže to vypáliť vo váš prospech aj proti vám. My sme sa však museli o niečo pokúsiť. V každom prípade sme ukázali, že robíme veľké pokroky, a to mi pred zvyškom sezóny pridáva na sebavedomí,” doplnil britský jazdec, ktorý po tomto výkone prišiel aj o matematickú šancu na zisk majstrovského titulu.