logo F1online.sk

Kde bol Sainz? Na viac sme nemali, vysvetľuje

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2022

Až na pár momentov bol dnes Carlos Sainz neviditeľný. V porovnaní s Charlesom Leclercom, ktorý urputne bojoval so Sergiom Pérezom o pretekové víťazstvo, mal španielsky jazdec žalostné tempo. Vysvetľuje to degradáciou pneumatík.

“Bol to zvláštny deň. Celý víkend som bol rýchly, a to vo všetkých podmienkach,” pustil sa do hodnotenia Carlos Sainz, no niekde tu sa jeho výpočet pozitívnych momentov mohol skončiť. Keď hovorí o “celom víkende”, naráža tým totiž na piatok a sobotu.

Po štarte síce získal jednu pozíciu na úkor Lewisa Hamiltona, ale to bol vrchol jeho jazdy. Naplnilo sa to, čo ukázali piatkové simulácie a porovnanie medzi Mercedesom a Ferrari: Scuderia vie lepšie zohriať pneumatiky a je rýchlejšia v úvodných kolách, no počas stintu začne naberať na sile Mercedes, ktorý je zas šetrnejší k “čiernemu zlatu” efjednotky.

Preto sa na Sainza začal tlačiť Lewis Hamilton a nie Sainz na dvojicu vpredu. “Počas prvého stintu na intermediálkach sa mi veľmi rýchlo zničili predné pneumatiky a od toho momentu som už na to nemohol tlačiť. Mal som problémy zvrtnúť monopost. Nemali sme priľnavosť.”

“Čím skôr som chcel prezuť na sliky, aby som sa pokúsil ešte zachrániť a zrýchliť. Ku koncu pretekov sme ožili, ale už bolo neskoro. Uvidíme, čo s tým vieme spraviť, no inak som sa musel zmieriť s tretím miestom, pretože na viac sme nemali,” uviedol sklamaný Španiel.

“Na vode som sa vôbec nedostal do rytmu,” pokračoval vo vysvetľovaní svojej straty. “Tých dvoch chlapcov vpredu som nedokázal vyzvať na súboj, pretože som sa trápil so zadnou časťou auta. Keď vám v takýchto podmienkach chýba sebadôvera, musíte sa uspokojiť aj s tretím miestom. Dobré je, že som nespravil žiadnu chybu, auto som doviezol domov a ku koncu pretekov sa mi podarilo prinavrátiť sebadôveru.”

Ferrari však prvýkrát od Veľkej ceny Miami získalo dvojité pódium, čo treba vnímať ako pozitívum. “Myslím si, že dnes obe naše autá podali solídny výkon. Checo predbehol Charlesa na štarte. Ja som odštartoval dobre, ale myslel som si, že tu vyhrá ten, kto odštartuje z pole position. Preto by som si želal, keby som štartoval z lepšej pozície. Na druhej strane sme však získali dobrý výsledok pre tím aj s ohľadom na konštruktérov.”