logo F1online.sk

Alpine padá za McLaren: Sám som takto prišiel o 60 bodov, hnevá sa Alonso

Fernando Alonso a Max Verstappen
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2022

Alpine vstupoval do tejto záverečnej fázy sezóny s cieľom uhájiť svoje vedenie na štvrtom mieste Pohára konštruktérov. V Singapure však francúzsky celok o svoj osemnásťbodový náskok na McLaren prišiel a spadol na piate miesto. Objektívne treba povedať, že tím sa do tejto situácie dostal úplne sám.

McLaren má celú sezónu na trati prakticky len jedno auto a dá sa povedať, že na väčšine podujatí mal monopost A522 oproti MCL36 prevahu. Napriek tomu sa po dnešku stajňa z Wokingu nachádza na celkovom štvrtom mieste a stajňa z Enstone na piatom.

Fernando Alonso ani Esteban Ocon však nedokončujú preteky. Môžete mať dobré auto, môžete mať aj kvalitných pilotov, ale keď sa váš monopost nedostane pod šachovnicovú vlajku, nie je vám to nič platné. V Singapure to opäť vyzeralo na problém s pohonnou jednotkou, čo pre pilotov tejto stajne nie je žiadna novinka.

„Samozrejme, že nie som spokojný. Takýto deň je sklamaním, pretože opäť raz som takto stratil body. Už pred pretekmi som kvôli mechanickým problémom stratil nejakých päťdesiat bodov, dnes ďalších desať, teda dokopy šesťdesiat,“ povedal po pretekoch sklamaný Fernando Alonso.

„Keby ste k môjmu bodovému kontu pridali týchto šesťdesiat bodov, boli by sme v úplne inej lige. Opäť som hrdý na svoj výkon tento víkend a myslím si, že som jazdil na veľmi dobrej úrovni. Nedokážeme však dokončiť preteky, keď sme na bodoch. Teraz s tým už nič nenarobíme, ale je to sklamanie.“

„Porucha prišla celkom bez varovania. Niečo sa stalo a ten zvuk bol dosť škaredý, takže hádam, že to bolo niečo s motorom,“ dodal Fernando.

Esteban Ocon síce do pretekov štartoval zozadu, ale ako sme videli, dnes bola „úmrtnosť“ monopostov naozaj vysoká. Keby aspoň prišiel do cieľa, mohol trochu „pofúkať rany“ svojmu tímu nejakým bodíkom.

„Pravdepodobne sme dnes utrpeli poruchu motora. Videl som zo zadnej časti monopostu vychádzať biely dym a tiež som niečo počul. V priebehu kola bol ten zvuk stále hlasnejší a hlasnejší. Síce sme ešte nedostali späť auto, takže nevieme presne, akého charakteru bol tento problém, ale bol to pre náš tím frustrujúci deň,“ povedal po pretekoch Ocon.

„Dobré je aspoň to, že máme konkurencieschopné auto a budeme sa naňho môcť spoľahnúť aj budúci týždeň. Na Suzuku sa teším, je to jeden z mojich najobľúbenejších okruhov,“ dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články