logo F1online.sk

Kvalifikáciu mi zničil technický problém, prezradil Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 10. 2022

Dramatická kvalifikácia na Veľkú cenu Singapuru priniesla niekoľko prekvapivých momentov. Jedným z nich bolo určite vypadnutie Georga Russella v Q2. Pilot Mercedesu sa napokon umiestnil na jedenástom mieste, kým jeho tímový kolega Lewis Hamilton skončil tretí. Britský mladík po kvalifikácii objasnil, že chvíle na trati mu znepríjemňoval doposiaľ nešpecifikovaný technický problém, ktorý ho trápil už od piatkových tréningov a postupne sa zhoršoval.

Počas doterajšieho priebehu víkendu boli piloti Mercedesu pomerne vyrovnaní. Zatiaľ čo však Hamilton v kvalifikácii bojoval o pole position, Russell sa do Q3 ani nedostal. Po podujatí bližšie objasnil príčinu tohto zlyhania. „Mal som opakujúci sa problém, s ktorým sme sa stretli už v prvom tréningu. Cítil som, že vždy, keď som sa dostal do zákruty, auto sa totálne rozbehlo. Jednoducho som nedokázal prejsť žiadnu zo zákrut pomaly.“

„Bolo to doslova, akoby ma zozadu niekto tlačil. Takže to bola naozaj škoda. Mal som s tým problém už od prvého kola kvalifikácie, ale postupne sa to zhoršovalo. Jednoducho som sa trápil v každej zákrute,“ povedal 23-ročný pretekár, pričom potvrdil, že nešlo o zaseknutie plynového pedálu.

Russell zároveň tvrdil, že z rovnakého dôvodu v piatok počas tréningových jázd dvakrát vyletel z jedenástej zákruty. „V oboch prípadoch som mal veľmi zvláštny pocit. Nechcem sa vyhovárať, ale je to niečo, čo som si nikdy predtým nevšimol, čo som nikdy predtým necítil. Takisto aj hneď od začiatku kvalifikácie niečo nebolo v poriadku.“

Pilot Mercedesu sa tak dostal do nezávideniahodnej situácie, nakoľko okruh Marina Bay neponúka veľa príležitostí na predbiehacie manévre. Situáciu označil za obzvlášť nepríjemnú, nakoľko podľa neho mali bojovať o pole position.

„Nikdy nechcete štartovať z jedenásteho miesta, keď máte auto na to, aby ste bojovali o víťazstvo. V Singapure vie do hry vstúpiť safety car. Dúfajme, že sa pôjde na niekoľko zastávok v boxoch, pokúsime sa urobiť niečo iné ako naši súperi, ale nebudú to priamočiare preteky,“ dodal britský rodák.