logo F1online.sk

Hamilton sa pokute za pírsing vyhol, mal “ospravedlnenku” od lekára

Lewis Hamilton s pírsingom
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 10. 2022

Lewis Hamilton sa v Singapure nestratil. Svojich fanúšikov potešil skvelým kvalifikačným kolom, ktorým takmer získal pole position, neprajníkom zas poskytol vodu na mlyn, keď sa v monoposte objavil s pírsingom.

Už-už sa zdalo, že kolotoč F1 sa debát o pírsingoch a náušniciach definitívne zbavil, no na tento moment si očividne ešte budeme musieť počkať. FIA si totižto v sobotu predvolala Lewisa Hamiltona za to, že sa v monoposte objavil s prísingom v nose, a taktiež Mercedes, ktorý zas kontrolórom z FIA mylne oznámil, že žiaden z jeho jazdcov nemá na tele pírsingy, náušnice či retiazky.

Mercedes za túto chybu dostal pokutu vo výške 25-tisíc eur. Mohla byť aj vyššia, no komisári prižmúrili jedno očko, keď uznali, že manažér stajne netušil o tom, že si Hamilton opäť nasadil svoj pírsing a plánoval s ním jazdiť, a preto v predmetných formulároch neúmyselne uviedol nesprávne údaje. Skrátka sa spoľahol, že sedemnásobný majster sveta sa bude držať pravidiel rovnako ako na predchádzajúcich podujatiach.

A hoci Mercedes sa pokute nevyhol, Lewis Hamilton bol omilostený. Tým, že sa vrátil k pírsingu, však nechcel rebelovať, zdôraznil pred mikrofónmi. “Nie, nesnažím sa vyslať žiaden odkaz.”

“Veľakrát sa mi to miesto zapálilo. Hľadal som na to nejaké riešenie, tak som zašiel za lekárom a ukázalo sa, že takto sa to zahojí najlepšie,” vysvetlil pilot Mercedesu, ktorý nedbal na to, či mu FIA dá pokutu za pírsing, alebo nie. “Z môjho pohľadu je to otázka zdravia, a tak tam aj zostane. Budú sa s tým musieť zmieriť.”

Komisári sa s tým aj zmierili. “Na záberoch z priameho prenosu bolo vidieť, že Lewis Hamilton počas jázd nosil šperk v podobe pírsingu. Lewis Hamilton túto skutočnosť priznal, ale vysvetlil, že mu to nateraz odporučili lekári. Na žiadosť komisárov tím predložil lekársku správu, ktorá potvrdila Hamiltonovo vysvetlenie,” píšu formuloví arbitri. Po konzultácii s lekárskym delegátom FIA Ianom Robertsom a preskúmaní lekárskej správy sa rozhodli Hamiltona nepotrestať.

“Pírsing som si neustále nasadzoval a vyberal, v dôsledku čoho sa mi miesto zapálilo. I napriek infekcii som v tom však pokračoval. Vytvoril sa mi tam krvavý pľuzgier a nos ma dosť bolel,” dovysvetlil Lewis Hamilton. “Zašiel som teda za lekármi, aby mi ten pľuzgier dali do poriadku, pretože mi to začalo hnisať. Keď som si dal pírsing späť, začalo sa mi to hojiť, tak ma požiadali, aby som si ho nechal.”

“Je šialené, že sa stále musíme baviť o takejto drobnosti, inak si dávam dolu úplne všetko. Avšak, ak mám byť úprimný, teraz mi je to už jedno,” poznamenal na margo vyšetrovania a potenciálnych pokút.

Lewis Hamilton bol oveľa spokojnejší, keď sa s novinármi mohol začať baviť o sobotňajšej kvalifikácii, po ktorej si vyslúžil potlesk fanúšikov. Zajazdil totiž skvelé kolo, ktoré vám azda pripomenulo jeho nadpozemský výkon z kvalifikácie na VC Singapuru 2018.

“Toto kolo mu bolo veľmi, veľmi vzdialené,” zasmial sa dobre naladený Hamilton. “Bola to obrovská výzva, to určite. Bol som veľmi šťastný, pretože v druhom tréningu som z auta nemal dobrý pocit, aj keď v úvodnom tréningu som sa cítil fajn. V priebehu noci sme spravili pár zmien. Akonáhle som zbadal, že sme sa miestami dostávali až do prvého radu, tak som si hovoril, že páni, dnes by nám to mohlo vyjsť!”

Štvornásobný víťaz pretekov v Marina Bay v piatok hovoril, že Mercedes podľa neho stráca jednu sekundu. Nakoniec to bolo ničotných 54 tisícin, čo ho aj trochu škrelo. “Snažil som sa z toho vyžmýkať úplné maximum. Teraz som mal najväčšiu nádej na štart z prvého radu z celej tejto sezóny. Stratil som polovicu desatinky, no ona určite zostala niekde na trati. Na jednej strane ma to mrzí, na druhej strane som veľmi vďačný.”