logo F1online.sk

Verstappen: Nepredviedli sme nič reprezentatívne

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 9. 2022

Red Bull toho v druhom tréningu veľa neukázal. Obaja jeho piloti väčšinu programu presedeli v garáži a keď sa už objavili na trati, tak podľa Maxa Verstappena neodjazdili reprezentatívne časy. Nie však v dôsledku žltých vlajok a ani premávky na trati.

Max Verstappen v piatok odjazdil len 28 kôl, čo nie je ani polovica pretekovej vzdialenosti. Ešte menej povzbudzujúci je však fakt, že kým v prvom tréningu bol druhý tesne za Lewisom Hamiltonom, po zotmení obsadil len štvrtú priečku.

“V prvom tréningu sa to začalo celkom dobre. Auto fungovalo,” pustil sa do hodnotenia Max Verstappen. “No v druhom tréningu sme chceli skúsiť pár vecí. Žiaľ, trvalo nám dosť dlho, kým sme ich pomenili.”

Max Verstappen strávil prvých dvadsať minút v garáži. Následne obul tvrdé pneumatiky, no na nich absolvoval len jedno jediné kolo. Nebola tak z toho ani riadna kvalifikačná, ba ani preteková simulácia. Holanďan sa vrátil do boxov, kde sa ďalších približne tridsať minút len prizeral dianiu na trati.

Čo sa vlastne stalo? “Potom sme chceli skúsiť ešte niečo ďalšie, čo zas trvalo dosť dlho,” ozrejmil. “Preto sme toho nestihli odjazdiť tak veľa. Myslím si, že to, čo sme predviedli v druhom tréningu, nebolo celkom reprezentatívne. Tak či onak, máme veľa priestoru na zlepšenie, no nie je to koniec sveta.”

Max Verstappen obul mäkké pneumatiky až v úplnom závere. V prvom sektore bol o dve desatiny rýchlejší ako Carlos Sainz, v druhom zas o dve pomalší. Rozhodol teda záverečný sektor, v ktorom nabral takmer celú svoju finálnu stratu.

V Singapure je dôležité udržať pneumatiky pri živote v priebehu celého kola. Začali sa mu prehrievať? Podľa Holanďana nie, dôvod je iný a môže aj za to, že jeho časy nemožno brať vážne. “Nie, po toľkých zmenách som skrátka nemal žiadnu referenciu. Ešte musíme rozanalyzovať, či boli dobré, alebo to bolo nanič.”

Na margo nedostatočnej pretekovej prípravy napokon poznamenal, že mu to nerobí žiadne starosti. “Tu je aj tak najdôležitejšie, aby ste boli rýchli na jedno kolo. Budeme analyzovať množstvo vecí — a v prvom tréningu sme predsa len odjazdili jeden dlhší stint. Nemyslím si, že by sa nám pre to zrútil svet.”

Sergio Pérez sa v druhom tréningu “rozbiehal” obdobne, a teda až po 25 minútach. Mechanici totiž stále riešili technické problémy. Keď sa aj Mexičan dostal na trať, tak sa viackrát dotkol bariéry a napokon obsadil deviatu priečku.

“V druhom tréningu sme stratili čas. Áno, mali sme pár problémov s pohonnou jednotkou a s jazdnými vlastnosťami,” prikývol Sergio Pérez. “Následne sme vo viacerých veciach pomenili nastavenia, takže máme veľa dát, ktoré budeme musieť prelúskať. Pred sobotou si budeme musieť povyberať to najlepšie a ako vždy sa pokúsime vyťažiť maximum z toho, čo máme k dispozícii.”