logo F1online.sk

Ako tím sme zaspali, banuje Bottas

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Valtteri Bottas po sobote vyhlásil, že v nedeľu chce ísť jasne za víťazstvom. To však ešte netušil, aké problémy nakoniec v pretekoch bude mať, a že okrem Lewisa Hamiltona — čo by ešte bolo pochopiteľné — ho predbehne aj Max Verstappen. Podľa Bottasa to jeho tím nezvládol.

Fín si po štarte udržal prvú priečku a viedol štartové pole. Nasledovali však zastávky v boxoch a kruté vytriezvenie. Max Verstappen bol na starých hardoch rýchlejší ako Mercedesy na nových, keďže na gumách strieborných šípov sa veľmi rýchlo začali tvoriť pľuzgiere.

Holanďan sa tak po svojej zastávke ocitol len tesne za Bottasom a ľahko si s ním poradil. Bottasovi napokon uškodil aj fakt, že jeho druhá zastávka prišla o desať kôl skôr ako Hamiltonova. Brit na čerstvejších gumách víťaza kvalifikácie predbehol.

“Je to veľmi frustrujúce. Vyštartovať na pole a skončiť na treťom mieste nie je ideálne,” uvedomuje si sklamaný Valtteri Bottas. “Myslím si, že ako tím sme v jednom momente zaspali, keď sa Maxovi podarilo pred nás dostať. A moja stratégia mala ďaleko, ďaleko od ideálnej. Na dnešku je toho veľa, z čoho sa musíme poučiť.”

“Mali sme šancu udržať sa za Maxom, ale akonáhle som na to na konci začal tlačiť, pneumatiky sa proste rozpadli. Dnes sa nám na gumách tvorili pľuzgiere. Zdá sa, že Red Bull žiadne nemal, takže je zrejmé, že to s nimi vedeli,” pokračoval Fín, ktorý na Lewisa Hamiltona v Pohári jazdcov stratil ďalšie štyri body.

Mercedesu uškodili dve veci. Prvou je, že Pirelli na tento víkend pripravilo mäkšie zmesi, a druhou zas vysoké teploty. “Pneumatiky sa proste prehrievali, v podstate vreli. V gume sa potom objavia diery a strácate grip. Keď začnete mať na gume pľuzgiere, tak v zákrutách prichádzate o grip a ste pomalší a pomalší. Dnes je to sklamanie, ale pôjdeme ďalej.”

Súvisiace články