logo F1online.sk

Verstappen tento víkend šampiónom? Je mi ľúto fanúšikov, prehlásil Hamilton

Max Verstappen, Lewis Hamilton
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 9. 2022

Max Verstappen sa už tento víkend môže stať majstrom sveta. Red Bull si síce do Singapuru nepriniesol tričká s oslavnými nápismi, keďže zisk titulu je možný, ale nepravdepodobný, no aj tak je pre Formulu 1 škoda, že sa rozhodne takto skoro. A nikto to nepozná lepšie, než sedemnásobný šampión Lewis Hamilton.

Ten sa ešte v roku 2013 dopustil slávneho výroku, ktorý na sociálnych sieťach koluje dodnes. Vtedy bola Formula 1 svedkom jedného z najdominantnejších predstavení v histórii, keď Sebastian Vettel a Red Bull vyhrali posledných deväť veľkých cien. Hamilton vtedy prehlásil: „Dominancia Sebastiana Vettela by mohla fanúšikov nudiť.“

Tento výrok sa časom stal takým formulovým evergreenom, keďže Lewis v rokoch 2014 až 2016 bojoval o titul iba s tímovým kolegom Nicom Rosbergom a v rokoch 2017 až 2020 získal titul zakaždým s predstihom niekoľkých podujatí. Ročníky 2019 a 2020 budú taktiež, podobne ako roky 2013 a možno aj 2022, pamätné ako tie najdominantnejšie v histórii.

„Fanúšikov mi je určite ľúto,“ prehlásil Hamilton na tlačovej konferencii pred VC Singapuru. „Pre všetkých je totiž lepšie, dokonca aj pre nás v minulom roku, keď sa zvedie intenzívny súboj až do konca. Preto nie je nikdy skvelé, keď sa sezóna a boj o titul rozhodnú predčasne.“

Pravdou však je, že Hamilton sa päť veľkých cien pred koncom z titulu nikdy netešil. Päť zo svojich siedmich titulov získal matematicky zakaždým dve alebo tri podujatia pred koncom, hoci treba povedať, že reálne sa boj o titul skončil už skôr. Ku cti Lewisovi slúži aj to, že sám priznal, že podobný pocit, aký máme v tohtoročnom boji o titul, platil aj pre mnohé jeho úspešné sezóny.

„Sám som zažil, aké to je, keď boj o titul skončí predčasne, napríklad niekedy v Mexiku. Pre vás ako jedinca je to skvelé, ale pre šport ako taký to skvelé nie je,“ priznáva Hamilton.

„Som naozaj vďačný za rok 2008, kedy sa rozhodovalo v posledných sedemnástich sekundách sezóny. Minulý rok to bolo v podstate to isté. Dúfajme, že do budúcnosti to bude o niečo lepšie,“ dodal Lewis.