logo F1online.sk

Chcete vychovať pilota F1? Podľa Ralfa Schumachera potrebujete tak 15 miliónov

Mick Schumacher a Ralf Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2022

Formulu 1 raz Lewis Hamilton označil za „klub detí miliardárov“ a v skutočnosti nebol až tak ďaleko od reality. Motoršport je pre drvivú väčšinu detí a rodín, dokonca aj vo vyspelých kútoch sveta, absolútne nedosiahnuteľný. Podľa bývalého pilota Ralfa Schumachera potrebujú rodičia nádejného pilota Formuly 1 disponovať imaním „v rozmedzí trinásť až pätnásť miliónov eur“.

Niektorí sa spoliehali na peniaze sponzorov, ďalší na peniaze rodičov a niektorým zaručila pokračovanie kariéry kombinácia rodinnej a tímovej podpory. Do prvej kategórie patria napríklad George Russell či Júki Cunoda, do druhej Nicholas Latifi, Lance Stroll, Sergio Pérez alebo Lando Norris, do tretej zas Lewis Hamilton či Charles Leclerc.

Každý z pilotov si na ceste do Formuly 1 zažil svoje a peniaze v príbehu nejedného z nich zohrávajú absolútne kľúčovú úlohu. Ak pochádzate zo znevýhodneného prostredia (ekonomicky alebo geograficky), vaša šanca stať sa pretekárom je v podstate nulová.

„Keby ste chceli jazdiť v najnižšej motokárovej kategórii pre šesť až osemročné deti, budete potrebovať tak tridsaťtisíc eur. Cestujete, niekde prespíte, niečo málo zjete a potrebujete tiež peniaze na náradie a podobné veci,“ vypočítava Ralf Schumacher náklady na dieťa v najnižšej kategórii v rozhovore pre Formel1.de.

Ten dobre vie, o čom hovorí. Nielenže sa so svojím bratom pred rokmi dostali až do F1, ale tiež pozorne sledoval cestu svojho synovca Micka a syna Davida naprieč juniorskými kategóriami.

„Motokárové súťaženie na medzinárodnej úrovni s profesionálnym tímom a účasť na všetkých pretekoch vás vyjdú tak na štvrť milióna ročne,“ hovorí brat sedemnásobného majstra sveta.

„Bežný smrteľník si nemôže dovoliť ani nižšie kategórie. To je skrátka takmer nemožné. V klubovom športe to môže byť zo začiatku trochu jednoduchšie, keďže dokážete nájsť kategórie, ktoré si môžete dovoliť, ale potom to začne byť veľmi náročné,“ hovorí Ralf.

Motokáry sú pritom tá úplne najlacnejšia položka. Až po prechode do monopostov to začne byť o miliónoch. Rýchla a stručná kalkulácia je jednoduchá: jeden rok vo Formule 4 vás vyjde tak na 300-tisíc, rok vo Formule 3 na 900-tisíc až 1,3 milióna a Formula 2 stojí tak od dvoch do troch miliónov eur za sezónu. „Podľa môjho názoru stojí cesta do najvyššej motoristickej triedy od 13 do 15 miliónov eur,“ prehlásil Schumacher.

„Naša rodina mala dvojnásobné šťastie, jednak sme mali podporovateľov a tiež, že v tej dobe boli motokáry lacnejšie a na nižšej úrovni. Vyrástli sme na motokárovom okruhu. Takú výhodu ste mohli jednoducho využiť,“ dodal Ralf.

Súvisiace články