logo F1online.sk

Chýba nám víťazná mentalita z čias Schumachera, priznáva Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2022

Šéf Ferrari Mattia Binotto pôsobí v Maranelle už 27 rokov. Jeho začiatky sa datujú do doby tesne pred príchodom Michaela Schumachera a začiatku najúspešnejšej éry v dejinách tejto stajne. Švajčiarsky rodák je teraz jej šéfom a priznáva, že jeho celku ešte niečo z tých čias chýba.

Pre fanúšikov Ferrari to budú už navždy nezabudnuteľné časy. Schumacher, Jean Todt, Ross Brawn a Rory Byrne vtedy viedli tím snov, ktorý vo Formule 1 vládol niekoľko rokov. V Maranelle sa toto obdobie snažia zreplikovať, ale to sa im ešte nepodarilo.

„Myslím si, že nám chýba tá víťazná mentalita, ktorá bola v dobe éry Schumachera v tíme prítomná a ktorá nás po každom víťazstve nútila k lepším výkonom,“ odpovedal šéf stajne Mattia Binotto na otázku portálu Motorsport.com, čo presne Ferrari v súčasnosti chýba.

Scuderia čaká na titul od roku 2007, takže už dosť dlho. Triumf Kimiho Räikkönena nasledoval tesne po úspešnej ére Schumachera, ktorý do tímu prišiel v roku 1996, teda tesne pred Binottom. Ani vtedy na tom Ferrari nebolo najlepšie a nie nepodobne tomu bolo v rokoch 2020 a 2021.

„Máme za sebou veľmi ťažké sezóny, keďže sme v roku 2020 skončili až na šiestom mieste. Tieto roky nás poznačili, pretože sa na nás zosypala kritika a čelili sme veľkému tlaku. Nestačí si už len robiť domáce úlohy. Ak chcete vyhrávať, musíte sa neustále zlepšovať a napredovať a kvôli tomu odovzdať 120 alebo aj 130 percent,“ hovorí Binotto.

„Sľúbili sme, že budeme opäť konkurencieschopní a tento sľub sa nám podarilo dodržať. Avšak medzi výkonným autom a jazdcami na jednej strane a schopnosťou maximalizovať každú situáciu, je ešte potrebné urobiť ďalší krok,“ dodal Binotto.