logo F1online.sk

Norris sa pozície tímového lídra nebojí: Už teraz ním som

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2022

Landa Norrisa už o pár mesiacov čaká prvý ročník, keď bude musieť ťahať vlastný tím ako ten skúsenejší z dvojice jazdcov McLarenu. Na to, že má stále len 22 rokov, to bude dosť veľká výzva, ale veľký strach mu nenaháňa. Má totiž pocit, že už teraz je jasným tímovým lídrom i napriek tomu, že Zak Brown na túto úlohu angažoval Daniela Ricciarda.

Z absolútneho nováčika sa v priebehu pár sezón stane “učiteľ”. Po odchode Daniela Ricciarda totiž bude musieť pomáhať Oscarovi Piastrimu, ktorý je síce len o jeden rok mladší, ale skúsenosti s Formulou 1 nemá prakticky žiadne.

“Ja mám pocit, že už teraz som v tejto pozícii,” vyhlásil Lando Norris v odpovedi na otázku portálu racingnews365.com, či si verí, že zvládne viesť tím ako jeho líder. “Nepovedal by som, že by niekto v tíme zhodnotil, že Daniel ma vedie a pomáha mi s týmito vecami.”

“Mám pocit, že keď niečo poviem, tak to má veľkú váhu, berú to vážne a načúvajú mi, hlavne keď sme sa v posledných rokoch snažili z auta vydolovať o čosi viac potenciálu. Také niečo vám vždy pomôže,” uvažuje rodák z Bristolu. “Som pripravený. V tomto tíme som päť alebo šesť rokov, pričom jazdím za nich už štvrtú sezónu. Poznám ich, ba navzájom sa poznáme dosť dobre na to, aby sme z toho druhého dostali čo najviac.”

Lando Norris má v porovnaní s Danielom Ricciardom jednu výhodu. Keďže v McLarene vyrastal — prvé piatkové tréningy absolvoval už v roku 2018 —, tím a procesy v ňom pozná lepšie ako Ricciardo, ktorý za ten čas prestriedal tri rôzne stajne.

“Už teraz veľmi úzko spolupracujem s Jamesom (Keyom, technickým riaditeľom, pozn. red.), no mám pocit, že do toho viete zasahovať len do istej miery,” uvažuje Norris nad tým, aký vplyv má jeho spätná väzba na vývoj auta. “Veľa sa hovorí, že auto je postavené okolo mňa a podobné veci, no nemôže to byť ďalej od pravdy.”

“Auto je jednoducho také, aké ho postavili, a ja skrátka jazdím v tom, čo mám k dispozícii. Ja mám presne rovnaké auto ako Daniel. Mne je na celom aute bližšie len farebné rozlíšenie tlačidiel na volante, no nepovedal by som, že toto mi prinesie nejakú výhodu oproti niekomu inému,” uvažuje účastník šiestich pódií. “Z pohľadu vývoja viete spraviť len isté veci, pretože ho nemám na starosti. Navyše ani nie som dosť rozhľadený v tejto oblasti na to, aby som tímu radil. Ja mu len poskytnem svoj názor, keď je to treba. To je všetko. Nepovedal by som, že zachádzam oveľa ďalej.”

V tomto sú si Norris s Ricciardom rovnocenní. Aj Austrálčan v jednom z rozhovorov priznal, že samotná technika monopostov ho až tak nezaujíma a nechodí s inžiniermi na kávu, aby si prebrali obtekanie vzduchu okolo jednotlivých deflektorov.

Súvisiace články