logo F1online.sk

Ferrari je na dobrej ceste, ale na titul nie je pripravené, hodnotí Berger

Charles Leclerc, Carlos Sainz, spoločná fotka Ferrari
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2022

Premárnená príležitosť. Ďalšia. Tak sa na sezónu 2022 pozerajú mnohí fanúšikovia Scuderie Ferrari, ktorá mala minimálne v prvej polovici roka najrýchlejší monopost, no jeho výkon nedokázala zužitkovať. Podľa Gerharda Bergera skrátka nie je pripravená na súboj s Red Bullom.

Dnes už neznie otázka tak, či budú červení býci oslavovať ďalší titul, ale kedy. Max Verstappen si môže nasadiť korunu už o týždeň v Singapure a ak nie tam, v Japonsku mu už v tom zrejme nič nezabráni. Minimálne, keď vezmeme do úvahy jeho súčasnú neprekonateľnú formu. A formu monopostu RB18, samozrejme.

Mattia Binotto už pred sezónou varoval, že cieľom je byť konkurencieschopný a nie získať titul. Tento cieľ sa Scuderii podarilo naplniť, no stále jej hrozí, že v šampionátoch neskončí ani na poste vicemajstra. Mercedes sa zlepšuje a keďže robí oveľa menej chýb, taliansku stajňu môže reálne prekonať.

Gerhard Berger si preto myslí, že sa treba sústrediť na zisk druhého miesta. “Fanúšikovia Ferrari by veľmi chceli, keby Scuderia vyhrávala každý šampionát, ale v tejto sezóne už aj druhá priečka bude skvelým výsledkom. Naozaj však verím, že vzpínajúci sa koník vyhrá.”

Ale kedy? Táto otázka trápi priaznivcov Ferrari. Ak sa Maranellu podarí naplniť ciele jeho prezidenta Johna Elkanna, tak do roku 2026. Podľa Gerharda Bergera to je reálnejší cieľ ako titul v roku 2022.

“Ferrari má najrýchlejšie auto, čo je skvelá štartová čiara pred ďalšou sezónou,” myslí si Gerhard Berger. “Problémom však je, že stále robia príliš veľa chýb, a to na trati aj na boxovom múriku.”

“Tento tím ešte nie je pripravený na ďalšiu fázu, pretože som ho videl robiť také chyby, aké vám neumožnia získať titul,” zdôrazňuje bývalý pilot talianskej stajne. Binottove pokusy využiť záver roka na zdokonaľovanie sa schvaľuje. “Musia na tom popracovať, to bude cieľom Ferrari.”

“Treba postupovať krok za krokom. Táto sezóna rozhodne predstavuje krok správnym smerom, no nedá sa vyhrávať všetko a okamžite,” dodáva Berger.