logo F1online.sk

Wolff o motoroch Red Bullu: Veľmi odvážne

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2022

Spoločný podnik Red Bullu a Porsche sa napokon rozpadol. Plány to boli veľkolepé a nejedného pri tej predstave ovládlo nadšenie. Všetko je však napokon inak. Stajňa z Milton Keynes bude pokračovať vo vlastnej réžií a vyrábať vlastné motory. To je podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa odvážny plán.

Vlastná motoráreň Red Bull Powertrains je už otvorená a plne funkčná. Firma, ktorá sa preslávila hlavne výrobou energetických nápojov, sa teraz usiluje postaviť vlastný motor a stať sa plnohodnotným továrenským tímom. Kto by to bol v roku 2005, keď Red Bull do F1 vstupoval, povedal?

„Myslím si, že je to veľmi odvážna stratégia,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff. „Vlastná sebestačnosť je rozhodne scenár, ktorým sa Red Bull vždy chcel vydať, chcel mať vlastnú pohonnú jednotku a nebyť závislý na niektorom z pôvodných výrobcov.“

„A je to tu. Táto stratégia sa stáva realitou. Uvidíme, čo prinesú roky 2026, 2027 a 2028. Ja sa nezaoberám detailmi a neudávam tomu smer, takže neviem, aké označenie ten motor nakoniec ponesie.“

„Určite je však pre mňa ako človeka Mercedesu škoda, že nebudeme môcť bojovať s Porsche. Spojenie Red Bullu a Porsche by bolo mega. Je to skvelá značka,“ hovorí Wolff.

„Nakoniec to nevyšlo z dôvodov, ktoré mi nie sú známe. Pre Formulu 1 i pre nás všetkých by však bolo naozaj skvelé, keby spojili svoje sily. K atraktivite tohto športu by to určite prispelo,“ dodal Wolff.