logo F1online.sk

Hülkenberg a Haas? Fanúšikovia by to milovali, hovorí Steiner

Nico Hülkenberg
© Jerry Andre/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2022

Sú dni Micka Schumachera v Haase skutočne spočítané? A bude nasadenie Nica Hülkenberga alebo Antonia Giovinazziho pre americký tím skutočne krok vpred? Stajňa z Banbury už nechce do svojho kokpitu posadiť nováčika a s rozhodnutím okolo Micka Schumachera naďalej otáľa. Čo tým Haas a Ferrari sledujú?

Je Mick Schumacher nedoceneným talentom F1? Jeho výsledky v prvej polovici sezóny síce neboli nijak ohurujúce, ale jeho tímový kolega Kevin Magnussen má v ostatnom období nemalý problém prekonať nemeckého mladíka v pretekovom porovnaní. Z posledných ôsmich veľkých cien, ktoré obaja piloti Haasu dokončili, skončil Magnussen pred Schumacherom iba raz (na VC Belgicka).

Napriek tomu stále hlasnejšie zaznievajú špekulácie o konci Schumachera v tíme Haas. Mená jeho možných nástupcov pritom nie sú nijak ohromujúce, napríklad Nico Hülkenberg či Antonio Giovinazzi. To naozaj neznie ako veľký posun keď ich porovnáme so Schumacherom, ktorého šance na zotrvanie v tíme vyčíslil šéf Haasu Günther Steiner na „päťdesiat na päťdesiat“.

„Nemáme absolútne žiadny časový stres. Všetci ostatní sú pod časovým tlakom, ale my nie. To je naša výhoda a nenecháme si ju vziať,“ povedal pre RTL Steiner, ktorý sa nezdal byť dvakrát nadšený z príležitosti angažovať Daniela Ricciarda.

„Hľadáme jazdca, ktorý dokáže prispieť k ďalšiemu zlepšovaniu tohto tímu. Aké riziko sme ochotní podstúpiť? Myslím si, že keď máte z niečoho dobrý pocit, tak to nejde vyjadriť matematicky. Daniel sa musí najprv sám rozhodnúť, čo chce. Nemá zmysel presviedčať ho, aby išiel robiť toto alebo tamto. Ak sa na to teda cíti, zavolá nám. V opačnom prípade si buďto vezme voľno alebo pôjde robiť niečo iné,“ hovorí Steiner.

Okolo Micka Schumachera síce bolo v poslednom období ticho, ale zato sa ozvali hlasy veľmi renomovaných zdrojov o nečakanom návrate Nica Hülkenberga, ktorý má zaujímavú minulosť s Kevinom Magnussenom, ale očividne sa tiež teší značnej obľube u Günthera Steinera.

„Myslím si, že fanúšikovia by to milovali,“ nechal sa počuť temperamentný Tirolčan. „Niekto ako Nico so sebou do tímu prinesie množstvo skúseností.“

Aj keď budúcnosť Micka Schumachera je stále nejasná, podľa nejedného zdroja nemecký pretekár skončí v Haase i akadémii Ferrari. Jeho šéf Mattia Binotto však novinárom v Taliansku povedal, že kľúčové rozhovory o budúcnosti nemeckého mladíka ešte len majú prísť.

„Na začiatku sezóny sme povedali, že pre Micka je dôležité sa v tejto sezóne zlepšiť. V priebehu niekoľkých podujatí si s ním sadneme a spolu s Haasom zrekapitulujeme sezónu, následne rozhodneme, čo bude pre jeho budúcnosť najlepšie,“ povedal Binotto.