logo F1online.sk

Ktoré historické rekordy môže Verstappen do konca sezóny zlomiť?

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2022

Pri spomienke na úvodné tri podujatia tohtoročnej sezóny sa zdá takmer neuveriteľné, že píšeme nasledujúce riadky, ale Max Verstappen môže vo zvyšku sezóny zlomiť niektoré z historických rekordov, ktoré rozhodne nemajú punc symbolických. Jedná sa o naozaj významné míľniky, ktoré patria tým najväčším velikánom.

Iste, každý rekord je potrebné vnímať v kontexte doby. Tie nasledujúce nie sú žiadnou výnimkou. Za každým historickým zápisom stojí určitý kontext doby, ktorý s ním súvisí. V súčasnosti máme napríklad omnoho viac veľkých cien, jazdcom a tímom sa udeľuje viac bodov a pod.

Toto je však prehľad niektorých významných rekordov, ktoré môže Verstappen v tomto roku prekonať.

Najviac bodov

Tento historický zápis patrí Lewisovi Hamiltonovi a datuje sa do roku 2019. Jeho tím Mercedes v danej sezóne vyhral 15 z 21 veľkých cien a vtedy čerstvo šesťnásobný šampión zakončil rok so ziskom 413 bodov. Táto méta by pre Verstappena a pri súčasnej forme jeho i jeho tímu nemala predstavovať problém. Max má aktuálne na konte 335 bodov, čo znamená, že vo zvyšku sezóny ich na prekonanie Hamiltona musí získať ešte 78, teda v priemere 13 v každých pretekoch.

Na pripísanie nového historického zápisu mu tak stačí zbierať striedavo tretie a štvrté miesta. To je úplná „malina“, keď si uvedomíme, že Verstappen získal 127 zo 130 bodov, ktoré boli na posledných piatich veľkých cenách k dispozícii.

Hamiltonov zápis sa datuje do doby, keď kalendár pozostával z 21 veľkých cien a nebolo možné získať body v šprinte.

Najväčší bodový rozdiel

Aj tento historický zápis je relevantný pre obdobie rokov 2010 a nasl., od kedy sa používa nový bodový systém. Držiteľom aktuálneho rekordu však nie je Lewis Hamilton, ale Sebastian Vettel. Ten zažil priam snový záver sezóny 2013 a posledný rok „éry atmosféry“ zakončil vo veľkom, ba priam historickom štýle.

Seb vtedy zakončil rok so 155-bodovým náskokom na Fernanda Alonsa a stanovil rekord, ktorý dodnes neprekonal ani Lewis Hamilton. Tento zápis však už čoskoro môže patriť ďalšej hviezde Red Bullu. Verstappen má aktuálne na Charlesa Leclerca náskok 116 bodov a stačí, keď v každých pretekoch navýši svoj náskok na čele v priemere o 6,5-boda.

Najviac víťazstiev v jednej sezóne

Tento rekord sa v ostatnom období skloňuje asi najviac. Aktuálne sa oň delia dvaja nemeckí velikáni, Michael Schumacher v sezóne 2004 (pozostávala z osemnástich veľkých cien) a Sebastian Vettel v sezóne 2013 (pozostávala z devätnástich veľkých cien) vyhrali celkovo trinásťkrát. Jedenásťkrát dokázali v jednom roku vyhrať Hamilton (hneď trikrát), Vettel v roku 2011, Schumacher v roku 2002 a Verstappen v roku 2022.

Schumacher v roku 2004 vyhral asi 72 % pretekov, Vettel v roku 2013 68 percent, Verstappen v roku 2022 takisto 68 percent.

Na Alberta Ascariho sa však nechytá ani jeden z nich. Ten v roku 1952 vynechal úvodnú Veľkú cenu Švajčiarska a potom (ako všetci jeho európski kolegovia) necestoval ani na Indy 500, no vyhral všetkých zvyšných šesť pretekov, vďaka čomu jeho úspešnosť dosiahla rovných 75 percent (technicky však 85 percent).

Zo zvyšných šiestich pretekov stačí Verstappenovi vyhrať dva na vyrovnanie a tri na prekonanie tohto rekordu.

Najdlhšia víťazná šnúra

Trvalo presne šesť dekád, kým niekto vyrovnal neuveriteľný zápis Alberta Ascariho, ktorý sme už načrtli vyššie. Talianska legenda bola v rokoch 1952 a 1953 prakticky nezastaviteľná. Vyhral všetky preteky od Veľkej ceny Belgicka 1952 do rovnakého podujatia nasledujúceho roka. Treba povedať, že v niektorých zápisoch má Ascariho séria dĺžku sedem, nie deväť veľkých cien, ale to len kvôli pretekom Indy 500, ktorých sa nezúčastnil.

Môžeme tak povedať, že Ascarimu sa v rokoch 1952 a 1953 podarilo vyhrať deväť pretekov v rade, ktorých sa zúčastnil. To vyrovnal až v roku 2013 Sebastian Vettel v historickom závere sezóny, keď s Red Bullom vyhral všetky preteky po letnej prestávke a jeho sériu zastavil až nástup Mercedesu na počiatku hybridnej éry v roku 2014.

Prekonať alebo aspoň vyrovnať tento zápis bude pre Verstappena nesmierne náročné. Aktuálne jeho víťazná šnúra činí päť veľkých cien, na vyrovnanie Vettela a Ascariho tak musí zvíťaziť ešte v Singapure, Japonsku, USA a Mexiku.