logo F1online.sk

Rossi sa v tomto roku stiahol: Šéfom tímu je Otmar a ja mu plne dôverujem

Laurent Rossi
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2022

Keď sa Lawrence Stroll na konci minulého roka rozhodol, že vo svojom tíme Aston Martin už nepotrebuje Otmara Szafnauera, málokto tomuto kroku rozumel. Málokto však tiež pochyboval, že rumunský rodák bude mať problém nájsť si uplatnenie niekde inde. To sa veľmi rýchlo potvrdilo a po bývalom šéfovi Force Indie a Racing Pointu siahol tím Alpine. Výkonný riaditeľ stajne Laurent Rossi tento krok rozhodne neľutuje.

Szafnauer sa v tomto roku ocitol pred veľmi náročnou skúškou, ktorej korene siahajú ešte do doby, keď v tíme nepôsobil. Panuje presvedčenie, že Otmar nebol pri vyjednávaniach s Fernandom Alonsom a Oscarom Piastrim tým najdôležitejším mužom, naopak, hlavnú zodpovednosť niesli na svojich pleciach Rossi a generálny riaditeľ Renaultu Luca de Meo.

Napriek tomu sa Szafnauer stal tvárou celého „prúseru“ Alpinu a práve na ňom ležala zodpovednosť za komunikáciu s verejnosťou. Za všetku prácu si teraz od svojho priameho nadriadeného vypočul slová veľkej chvály.

„Otmar je jednou z akvizícií, na ktorú som najviac hrdý, pretože prináša výsledky od svojho prvého dňa s tímom“ prehlásil Laurent Rossi, ktorého cituje portál The Race.

„Pri témach ako jazdecké zmluvy zostávame v úzkom kontakte. Niekedy si dohodneme určité limity, maximá alebo hranice, aby sme zostali zosúladení a jedná sa o veci, o ktorých musím vedieť,“ dodal Rossi.

V tomto roku sa však predsa len udialo niečo, čo svedčilo o nemalej chybe v komunikácii. Keď totiž tím opúšťal Fernando Alonso, novinárom v Belgicku tvrdil, že Alpine o svojom odchode do Aston Martinu informoval.

Pravdou však je, že rokovania o novej zmluve viedli za Alpine Laurent Rossi a výkonný riaditeľ Renaultu Luca de Meo, ktorých Alonso informoval pár minút pred zverejnením oficiálneho stanoviska. Szafnauer tak médiám tvrdil, že on o ničom nevedel, čo však ešte neznamená, že o ničom nevedel Alpine.

Podľa Rossiho to bolo nedorozumenie, ktoré je dôsledkom jeho obmedzenej prítomnosti v tíme v tomto roku. Francúz totiž ponechal väčšinu kompetencií v rukách Szafnauera a sústredil sa na budovanie automobilky.

„V minulom roku nebolo vedenie tímu také silné, takže Fernando bol zvyknutý jednať so mnou. Vlani som sa v tíme veľmi angažoval. Hlavne preto, že sme nemali šéfa tímu. Manažment sme však potrebovali posilniť. Tiež som potreboval pochopiť, ako tím funguje, skôr ako urobím zmeny. Tie som aj vykonal,“ hovorí Rossi.

„Myslím si, že padli na úrodnú pôdu a tím na trati dosahuje výsledky. To je v tomto športe najdôležitejšie. Potom som si urobil odstup.“

„Mám pod sebou sedemnásť referátov a Formula 1 je jedným z nich. Musím vyrábať autá, rozširovať sieť predajcov, premýšľať o stratégii na trhu, marketingu a budovať značku. Ostatných šestnásť referátov je rovnako dôležitých ako F1, možno ešte dôležitejších, pretože v určitom okamihu ich bude treba financovať. Je preto normálne, že som sa trochu vytratil,“ hovorí Rossi.

„Som v spojení s Otmarom a vďaka tomu viem o všetkom, čo sa deje. Skutočnosť, že nie som nablízku Fernanda možno trochu zmiatla, ale to je normálne.“

„Otmar je však šéf a ja mu plne dôverujem. Odvádza excelentnú prácu. Dáva mi to pokoj a verím, že bude pokračovať v budovaní tímu,“ dodal Rossi.

Súvisiace články