logo F1online.sk

Binotto: Zmeny sú nevyhnutné, ale nie tie personálne

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 9. 2022

Čo prinesie Ferrari koniec roka 2022 a začiatok roka 2023? Stajňa z Maranella začala tento ročník na vlne nadšenia, ale priebeh sezóny ukázal, že tento tím ešte nie je „majstrovský materiál“. Zvonku sa ozýva veľa hlasov volajúcich po zmenách, avšak šéf stajne Mattia Binotto svojich ľudí neochvejne bráni.

Aj keď Ferrari v tomto roku postavilo skvelé auto, tím samotný sa dopustil množstva chýb. V druhej polovici sezóny je síce viac ako zrejmé, že Red Bull má rýchlejší balík, ale zas nie o toľko rýchlejší, aby ospravedlnil súčasnú stratu Ferrari na partičku z Milton Keynes.

Je teda jasné, že Scuderia urobila v tejto sezóne veľa vecí nesprávne a pointou celej Formuly 1 je úsilie poučiť sa z chýb a v budúcnosti ich už nezopakovať. Ferrari tak musí ukázať, že tím vie, čo robí.

„Nemusíme vymeniť ľudí, ale určite musíme niekoľko vecí zmeniť,“ povedal pre Sky Sports šéf Ferrari Mattia Binotto. „Spôsob, akým komunikujeme a akým robíme rozhodnutia… zmeny sú skrátka potrebné.“

„Možno bude potrebné zlepšiť hĺbku a posilniť ľudí. Personálne zmeny a výmeny však nie sú cesta, ktorou sa chcem vydať. To je starý spôsob riešenia problémov,“ dodal Binotto.

Ferrari vlastnými zaváhaniami ohrozilo dokonca aj druhé miesto v Pohári konštruktérov. Mercedes sa dokázal priblížiť a momentálne môže reálne pomýšľať na celkové druhé miesto, čomu Scuderia musí stoj čo stoj zabrániť.

„Niečo také by bolo bolestivé,“ povedal o možnej strate celkového druhého miesta Binotto. „Po takom začiatku sezóny by to bol dôkaz toho, že sme naše auto dostatočne nezlepšili a takisto, že sme urobili príliš veľa chýb. Teraz sme však vpredu a naším cieľom je tam aj zostať.“