logo F1online.sk

Ocon: Len jeden jazdec si v súboji s Fernandom počínal lepšie než ja

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2022

Pilot Alpinu Esteban Ocon v minulej sezóne na body len tesne prehral so svojím tímovým kolegom Fernandom Alonsom. V tomto roku sa Francúz v celkovom hodnotení nachádza vpredu, hoci treba objektívne povedať, že dvojnásobný šampión mal zatiaľ viac smoly a v ostatnom čase mladšieho kolegu prevyšuje. To by však nemalo Oconovi ubrať kredit, keďže v internom porovnaní s Alonsom dokázal niečo podobné len málokto.

História interných bitiek Fernanda a jeho tímových kolegov hovorí za všetko. Prevýšiť ho nedokázali Fisichella, Massa, Räikkönen ani Vandoorne. Dodnes ho na body dokázal prevýšiť len Jenson Button a v roku 2007 skončil pred ním v celkovom hodnotení aj Lewis Hamilton (obaja vtedy zakončili sezónu so zhodným počtom 109 bodov).

Ocon a Alonso v tomto roku zviedli niekoľko tvrdých súbojov a Fernando mal objektívne viac smoly než jeho tímový kolega, ale ani to by nám nemalo zabrániť v tvrdení, že Esteban odvádza po boku španielskeho velikána skvelú prácu.

„Od začiatku minulého roka je naše vzájomné porovnanie zaujímavé, ako v kvalifikácii, tak v pretekoch,“ povedal Ocon pre Motorsport.com. „Fernando je veľmi, veľmi rýchly a nemyslím si, že potrebuje komukoľvek niečo dokazovať. Každému, kto mi hovorí: ‚Koľko si sa toho od Fernanda naučil?‘ odpovedám: ‚Samozrejme, ale dúfam, že aj on sa naučil niečo odo mňa.‘“

„Máme dobrý vzťah a máme tiež mnoho spoločného v práci pri vývoji a, samozrejme, keď sme na trati, každý z nás chce zvíťaziť,“ dodal Ocon.

Keď bol Alonso oznámený ako nový pilot tímu Alpine, mnohí očakávali, že Oconova kariéra by mohla nabrať podobný kurz ako tá Stoffela Vandoorna. Nestalo sa. Esteban si dokonca po boku Fernanda vyjazdil trojročnú zmluvu. Myslí si teda, že v Alonsovej dlhej kariére predstavuje v zástupe jeho tímových kolegov skôr výnimku.

„Nečítam všetko, čo sa o mne píše, dúfam, že keď sa mi podarí niečo dobré, tak sa o tom aj hovorí a potom si tí, ktorí ma sledujú, môžu urobiť obraz,“ hovorí Ocon. „Je však pravdou, že som stretol ľudí, ktorí mi hovorili, že už zabudli na moju kvalifikáciu v Spa alebo moje víťazstvo v Maďarsku.“

„Priznám sa, že mi to príde trochu zvláštne. Koniec koncov, v kvalifikačnom porovnaní je to 9:7 v jeho prospech, ale ja mám o pár bodov viac v celkovom hodnotení.“

„Keď hovoríme o kvalifikácii, vlani sme zakončili sezónu s vyrovnanou bilanciou 11:11. Pri pohľade na Fernandovu kariéru, tak mal len jedného tímového kolegu, ktorý sa mu dokázal vyrovnať, a tým bol Lewis. Nikomu z ostatných sa nepodarilo dosiahnuť lepšie výsledky než mne,“ prehlásil Ocon.

„Osobne si myslím, že odvádzam dobrú prácu, a áno, niekedy je trochu zvláštne vidieť, že niektorí ľudia vonku to vnímajú trochu inak,“ dodal francúzsky pretekár.

Na záver treba povedať, že zaujímavú výnimku v Alonsovej minulosti predstavuje Jarno Trulli. Taliansky pretekár si za svoju defenzívnu jazdu vyslúžil nejednu nelichotivú prezývku, ale faktom je, že s Fernandom mal dokonca pozitívnu kvalifikačnú bilanciu. V roku 2003 s ním remizoval 8:8, o rok neskôr dokonca zvíťazil 8:7 (tím Renault vtedy po sporoch s Flaviom Briatorem opustil predčasne), čo v súčte znamená veľmi lichotivú bilanciu 16:15 v priebehu dvoch rokov.

Súvisiace články