logo F1online.sk

Alpine po Piastriho odchode uvažuje nad zrušením jazdeckej akadémie

Laurent Rossi
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2022

Odchod Oscara Piastriho z jazdeckej akadémie Alpinu bol pre francúzsku stajňu veľkou fackou. Podľa výkonného riaditeľa značky Laurenta Rossiho dokonca takou veľkou, že Alpine bude uvažovať nad ukončením svojho juniorského programu.

Oscar Piastri strávil značnú časť svojej juniorskej kariéry v Alpine. S jeho pomocou vyhral tituly v F3 a F2, a tento rok sa mal pripravovať na svoj vstup do Formuly 1, a to buď za Alpine, alebo za Williams. Napokon k ničomu z toho nedošlo, pretože Piastrimu sa v júli podarilo dohodnúť na spolupráci s McLarenom.

Mladému Austrálčanovi to umožnil neskutočný chaos na právnom oddelení Alpinu, ktoré bolo také zavalené prácou, že s ním nestihlo podpísať ani riadny kontrakt. Právnici sa Piastriho zmluvu pokúsili dodatočne zaplátať, ale Ratifikačný výbor F1 rozhodol, že nedostatočne. Bez platného kontraktu na rok 2023 mal Oscar Piastri de facto voľné ruky.

Laurent Rossi však tvrdí, že “väčšina ľudí v padoku má na to rovnaký názor” ako Alpine, ktorý verejne útočil na Oscara Piastriho za to, že nie je lojálny. “Toto nie je dobré pre šport. My v Alpine sme utrpeli drobný škrabanec, ale myslím si, že celý šport schytal úder,” cituje ho The Race.

Jedným zo spojencov Alpinu sa stal Toto Wolff, ktorý prezradil, že jeho tím si do budúcna bude dávať viac záležať na kontraktoch juniorov a zdôraznil, že mladíci by mali byť lojálnejší voči značkám, ktoré im pomohli naštartovať kariéry.

Zdá sa však, že Laurent Rossi neprijíma žiadny podiel zodpovednosti za to, že jeho tím absolútne nezvládol právnu stránku veci, nedodával Piastriho manažérom všetky dokumenty načas — ba aj s polročným meškaním —, čo tím okolo Austrálčana veľmi frustrovalo. Všetko totiž spomaľovalo poddimenzované právne oddelenie, ktorého šéfka uviedla, že sa cíti “ako v práčke”, totálne zavalená prácou.

Laurent Rossi však poukazuje na to, ako jeho tím a celá Formula 1 utrpela, keď Oscar Piastri nezostal v stajni. “My sme tí, ktorí sme schytali úder za všetkých ostatných. Problém je v tom, že takáto udalosť spraví jazdecký trh veľmi nepredvídateľný, čo ohrozí akcionárov, ktorí doňho investujú.”

“Ak sa rozhodnete, že každý rok si ušetríte nejaké peniaze tým, že neinvestujete do jazdcov, a potom ich skrátka ukradnete niekomu inému, tak si ušetríte ďalšie prostriedky. To je už úplne iná predstava,” pokračoval výkonný riaditeľ Alpinu.

McLaren získal Oscara Piastriho, skvele pripraveného jazdca na F1, prakticky zadarmo. To sa Rossimu vôbec nepáči a uvažuje, či má vôbec zmysel naďalej liať peniaze do jazdeckej akadémie, ak konkurencia zlanári aj ďalší z jeho talentov?

“Neviem, či chcem pokračovať s tréningom týchto pilotov, alebo ich budem musieť spútať takým kontraktom, ktorý sa im možno nebude veľmi páčiť,” vysvetľuje Rossi. “Ako sa to dá vyriešiť? Teraz skutočne dumáme nad tým, či budeme pokračovať aj po ukončení programov našich aktuálnych jazdcov, s ktorými máme dohodnuté viacročné projekty. Naše záväzky voči nim si splníme, no uvažujem, či budeme brať nových pilotov, veď prečo by sme to robili?”

Ak ste čakali vyvodenie zodpovednosti za lapsus s Piastrim, po tomto rozhovore sa zdá, že sa ho nedočkáte. Určite nie na najvyšších postoch. A ako hovorí Rossi: Bude nutné spútať jazdcov kontraktom, ktorý sa im nebude páčiť? Čo tak ich spútať vôbec nejakým kontraktom?

Tak či onak, Alpine má v akadémii ešte niekoľkých pilotov, ktorých chce “dochovať”. Vo Formule 2 zaňho pretekajú Jack Doohan a Olli Caldwell, no v prípravke je aj čerstvý šampión F3 Victor Martins či víťaz pretekov F3 Caio Collet.

Laurent Rossi je na svoju akadémiu pyšný, veď už v minulosti do Formuly 1 dostala viaceré zvučné mená. “Toto je súčasťou našej histórie, je to súčasťou histórie motoršportu. Vytvárajú ju akcionári, továrenské tímy, ktoré pripravujú jazdecké programy. Chceme toto zmeniť? Je to dnes už príliš nebezpečné? Vytvára sa tu precedens?

“A ide tu aj o našu hodnotu. Veríme, že priťahovať mladých jazdcov patrí k nášmu DNA. Keď teda dosiahnu svoj vrchol, okamžite zapadnú do nášho tímu. Vtedy zmýšľajú rovnako ako my, vyznávajú rovnaké hodnoty,” doplnil.

Súvisiace články