logo F1online.skF1online.sk

Brown o Szafnauerovi: Teraz vyzerá ako hlupák

Zak Brown
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Spor McLarenu a Alpinu o Oscara Piastriho je definitívne na konci. Počas jedného mesiaca sme mali k dispozícii len kusé informácie a väčšina z nich pochádzala od šéfa Alpinu Otmara Szafnauera, ktorý bol na verejnosti veľmi vokálny. Piastri a McLaren, ktorí boli napokon v práve, mlčali a čakali na rozhodnutie Ratifikačného výboru FIA. To napokon znelo plne v ich prospech.

Nedá sa to povedať inak, Alpine v spore s Piastrim doplatil na čistý amaterizmus. Francúzska stajňa nedisponovala akýmkoľvek platným právnym základom, na ktorom by mohla preukázať, že má s Piastrim platnú dohodu aj po roku 2022. V priebehu čakania na rozhodnutie Ratifikačného výboru si však Austrálčan „užil“ nemalú kritiku, ktorá prišla aj od jeho ešte stále súčasného zamestnávateľa.

„Panoval okolo toho naozaj veľký hluk, ale my sme nič nekomentovali,“ povedal pre NBC Sports výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown. „Myslím si, že to bolo správne rozhodnutie. Nechali sme veciam voľný priebeh a realitu celej tej situácie sme priblížili až neskôr.“

„Keď sa pozriete na všetky Otmarove vyjadrenia, rozohral v konaní pred Ratifikačným výborom mediálnu hru a každého presviedčal o vlastnej sebadôvere. Teraz podľa mňa vyzerá trochu ako hlupák, preto je lepšie držať jazyk za zubami a rozprávať až neskôr, keď môžete v danej veci povedať niečo konkrétne,“ dodal Brown.

Rozhodnutie Ratifikačného výboru FIA napokon dalo plne za pravdu Piastrimu a McLarenu, ktorí tak v budúcom roku spoja svoje sily a austrálsky pretekár sa stane novou akvizíciou britského tímu. Až do rozhodnutia sme však celkom nevedeli, ako sa veci majú. Piastri ani McLaren sa na verejnosti nevyjadrovali, Szafnauer naopak dosť často, avšak jeho tím tento spor prehral na celej čiare.

„Pred rozhodnutím Ratifikačného výboru FIA ľudia nevedeli, čo vedia teraz. My sme však zámerne držali jazyk za zubami,“ vysvetľuje Brown komunikačnú stratégiu McLarenu.

„Teraz, keď je rozhodnutie so všetkými detailmi vonku, je všetkým jasné, čo sa tam stalo. Bolo okolo toho veľa hluku, ale my sme vedeli, že pravda nakoniec vyjde najavo. Dovtedy sme museli vydržať a nekomentovať to priebežne.“

„V tom čase som si nevšímal hluk a niektoré správy, ktoré prišli priamo od fanúšikov. Teraz sme však veľmi spokojní,“ dodal Brown.

Súvisiace články

Diskusia