logo F1online.sk

Hamilton bol rád, že preteky skončili takto, piloti za ním mali čerstvejšie pneumatiky

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2022

Limitácia škôd na okruhu, ktorý jeho monopostu nesedí. To bolo motto Veľkej ceny Talianska v podaní penalizovaného Lewisa Hamiltona. Ten sa po štarte pretekov posúval len nepatrne vpred, no jeho Mercedes mal lepšie tempo než jazdci zo stredu poľa. Napokon to dotiahol na piate miesto, s ktorým bol nad mieru spokojný.

Porazil pritom aj Sergia Péreza, ktorý bol v boxoch dvakrát, kým pilot Mercedesu len raz. V prvej fáze pretekov bol po väčšinu času zaseknutý a zadné krídlo AlphaTauri Júkiho Cunodu mu pripomínalo neslávne preteky v Imole, kde počas celej nedele „trčal“ za Pierrom Gaslym. Postupne sa však prehrýzol až na piate miesto.

Lewis je pritom jedným z mála, ktorý je spokojný s tým, že preteky skončili predčasne. V závere totiž nezastavil pre čerstvé pneumatiky, podobne ako Sergio Pérez za ním, no siedmy Lando Norris bol na čerstvejších softoch pripravený vyraziť do útoku. Nemusel sa tak v závere brániť.

„Boli to dobré preteky a takýto výsledok som neočakával,“ povedal po nedeli Lewis Hamilton. „Chlapci z tímu mi povedali, že čokoľvek medzi štvrtým a šiestym miestom je možné, z čoho som bol prekvapený.“

„Bola to však zábava, hoci som sa zo začiatku trochu trápil s ťažkým autom a pneumatikami. Len som sa snažil vyhýbať kolíziám a nakoniec som skončil opäť zaseknutý za AlphaTauri. Som však veľmi, veľmi rád, že som sa posunul skrz pole a získal tieto body.“

„Myslím, že na konci boli dve autá za nami prezuť na čerstvejšie pneumatiky, kým my sme zostali na trati. Som teda vlastne rád, že to skončilo tak, ako skončilo,“ dodal Lewis.

Ten mal náročný hlavne úvod pretekov, kedy sa po štarte z posledného radu snažil vyhnúť strkaniciam v strede poľa. Opakované zábery odhalili, ako úlomky poškodenej Alfy Romeo Valtteriho Bottasa zasiahli jeho monopost. Sám však hovorí, že pokles výkonnosti monopostu necítil.

„Nepamätám si, že by som mal nejaký kontakt, ale podarilo sa mi vyhnúť kolízii. Myslím si však, že auto bolo trochu poškodené, tuším, že som prešiel po nejakých úlomkoch, ktoré odleteli z iného auta a poškodili deflektor pri jednej z predných pneumatík. Mal som potom trochu vibrácie,“ spomína Lewis.

„Netuším, či to malo nejaký vplyv na moju rýchlosť, nebol to najlepší pocit a trepotalo sa to. Vlastne ani neviem, čo tá vec robí,“ dodal so smiechom Hamilton.