logo F1online.sk

Ferrari: Je našou povinnosťou Vettelovi pomôcť

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Sebastian Vettel sa vo Ferrari trápi. Svoje problémy si nevie vysvetliť a nevie ich ani vyriešiť, hoci podľa svojich slov skúša všetko možné. Jeho strata na tímového kolegu je priepastná. V Scuderii sa tiež chytajú za hlavy, no sú odhodlaní Vettelovi pomôcť.

Nemec opäť raz nepostúpil do finálnej časti kvalifikácie. S autom a jeho nastavením bol podľa svojich slov spokojný, no rýchlosť mu aj napriek tomu chýbala. V rozhovore pre talianskych reportérov skonštatoval, že sa cítil, akoby bola pred ním bariéra, na ktorú rýchlostne naráža a nevie ju prekonať.

Laurent Mekies, športový riaditeľ Ferrari, skonštatoval, že Scuderii sa skutočne podarilo Vettelovi pomôcť po stránke nastavenia auta, ale pokiaľ ide o rýchlosť, tak v tíme tápajú. “Myslím si, že Sebastianovi sa nik nevyrovná, keď príde na bojovného ducha a skúšanie všetkého možného, a na to, ako byť čím konštruktívnejší v snahách pochopiť, ako sa dostať na limit.”

“Myslím si, že svojím vyjadrením, že sme narazili na múr, hovoril o tom, ako sme s ním počas posledných dvoch týždňov skúšali množstvo rôznych vecí, čo mu pomohlo cítiť sa lepšie, ale neprišiel žiaden prielom v časom na kolo.”

“Myslím si, že je našou povinnosťou spraviť všetko preto, aby sme mu pomohli, a aby sme sa postarali o to, že to lepšie auto sa prejaví aj v časoch na kolo. Pre náš tím je (Vettel) obrovským prínosom a určite nie takým, ktorý by sme mohli len tak nechať bokom. Preto budeme spoločne s ním hľadať ten chýbajúci čas. Myslím, že minulý týždeň sa vyjadril, že sa v aute cítil veľmi nepohodlne. Zo skúseností vieme, že keď niekto začne strácať dôveru v auto, tak aj časy na kolo sa začnú zhoršovať,” poznamenal Mekies.

Mekies ešte na margo Vettelových problémov spomenul, že Ferrari sa bude snažiť prísť na to, prečo s lepším balansom auta sa mu nepodarilo zlepšiť si aj časy na kolo.

Najskôr však bude treba vyriešiť strategickú dilemu, ktorá dnes tímy čaká. Pneumatiky sú o stupeň mäkšie ako predchádzajúci víkend a veľmi rýchlo sa opotrebúvajú. Preto sa nepredpokladá, že si všetci zvolia jednoduchú jednozastávkovú stratégiu.

Podľa Mekiesa je načase zariskovať. Ferrari to môže skúsiť s veľmi dlhými stintami. “Štartovať zo stredu poľa v Silverstone je komplikované. V rýchlych zákrutách budete jazdiť v turbulentnom vzduchu, čo bude v porovnaní s minulým týždňom takým krokom späť. Pokúsime sa s touto príležitosťou pohrať — s tým riskovaním. Uvidíme, či sa nám podarí získať niečo späť.”