logo F1online.sk

Alonso sa ospravedlnil tímu za zbabranú Q3: Nedal som to dokopy

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2022

Po smolnom začiatku sezóny nezostáva Fernando Alonso nič dlžný svojej povesti formulového zabijaka. Po množstve technických problémov v úvode dokázal bodovať v desiatich pretekoch za sebou a v celkovom hodnotení sa blíži k tímovému kolegovi Estebanovi Oconovi, ktorého prekonal aj v talianskej kvalifikácii. Pilot Alpinu však nebol po sobote úplne spokojný.

Španielsky matador zajazdil v Q2 o dve desatiny rýchlejší čas než jeho tímový kolega a z deviateho miesta postúpil, kým Francúz zostal uväznený na jedenástom mieste. Q3 skrývala pre Alonsa ďalšiu príležitosť, ale tá rodákovi z Ovieda vôbec nevyšla, keď nezajazdil žiadny platný čas.

„Skúsil som dva pokusy, ten prvý nebol dobrý a o druhý som prišiel kvôli traťovým limitom. Q3 tak nebola veľmi dobre zrealizovaná a tímu sa ospravedlňujem za to, že som nedal dokopy celé kolo,“ povedal po kvalifikácii Alonso.

„Aj keby však tento pokus platil, stačilo by to iba na ôsme miesto, takže sa zdá, že nám v kvalifikácii chýba trochu tej výkonnosti. Uvidíme, či sa nám to zajtra podarí zlepšiť.“

„Zdalo sa, že v pretekových simuláciách sme na tom boli lepšie, platilo to aj včera v tréningoch. Budeme dúfať, že v nedeľu nájdeme nejakú rýchlosť. Štartujeme síce na siedmom mieste, ale niektoré rýchle autá budú na konci roštu, čiže skôr či neskôr si po nás prídu,“ dodal Alonso.

Stále však mohol byť spokojnejší než jeho tímový kolega Esteban Ocon. Ten bol po prvom pokuse v Q2 na postupovom deviatom mieste, no pri druhom sa zlepšil len o mikroskopických sedem tisícin sekundy a vypadol.

„Povedal by som, že to bol dobrý víkend až do druhej časti kvalifikácie,“ povedal Ocon sklamane. „V siedmej zákrute sa mi odtrhol zadok monopostu, chybu som urobil aj v štvrtej zákrute. Nebolo to teda veľmi čisté kolo. Rozdiely sú tesné a toto stačilo na to, aby sme sa do Q3 už nepozreli.“

„Najdôležitejšie bude vrátiť sa do najlepšej desiatky. Myslím si, že naše auto je skôr pretekový stroj a nie kvalifikačný, takže sa o to poďme pokúsiť rovnako, ako sa nám to podarilo v Spa,“ dodal Ocon.

Francúzsky pretekár to však v nedeľu nebude mať jednoduché. Aj on sa totiž zaradil k plejáde penalizovaných pilotov a do pretekov odštartuje zo štrnásteho miesta.