logo F1online.sk

Leclerc má dobré pocity: Máme fajn tempo, treba sa vyhnúť chybám

Charles Leclerc
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2022

Charles Leclerc sa v sobotu stal talianskym hrdinom. Tifosi sa vďaka jeho skvelej kvalifikačnej jazde môžu tešiť z pole position. Tým sa však víkend v Monze nekončí. Aby ho mohol považovať za úspešný, v nedeľu toho bude musieť ukázať ešte viac. Určite mu však nechýba viera, že by sa to mohlo podariť.

Na základe výsledkov z tretieho tréningu sa čakalo, že Charles Leclerc sa postaví na pole position, ale hlavne vďaka trestu pre Maxa Verstappena. Nakoniec túto pomoc vôbec nepotreboval, ba v záverečnom kole nepotreboval ani pomoc Carlosa Sainza. Namiesto toho využil zákryt za Landom Norrisom.

Byť rýchly v prvom a treťom sektore však nestačilo, pre dobrý kvalifikačný čas je potrebné byť bezchybný v zákrutách Lesmo 1 a Lesmo 2, kde Ferrari strácalo na Red Bull. Červení býci totiž nasadili viac prítlaku, čo im pomáhalo práve v tomto úseku.

Charles Leclerc prezradil, že v Lesmách “oveľa viac riskoval”. V tej chvíli už nemal dôvod sa krotiť. “Bolo to posledné kolo a vedel som, že tam zostalo ešte veľa času. Tak som sa do toho oprel a vyšlo to.”

Na pilotovi Ferrari bolo vidieť, že mu spadol kameň zo srdca. “Mám z toho ozaj dobrý pocit, hlavne po Spa. V Belgicku sme sa výrazne trápili. Pustili sme sa do skutočne hĺbkových analýz a snažili sme sa identifikovať slabiny nášho auta. Cítim sa skvele. Pre nás, jazdcov Ferrari, to je výnimočný týždeň. Je dosť rušný a tím je pod veľkým tlakom, aby podal dobrý výkon. Je fajn, že nám to dnes vyšlo.”

Na sociálnych sieťach sa však po kvalifikácii začal rozoberať Leclercov prejazd cez Lesmo 2 z Q1. Na niektorých záberoch sa zdalo, že Ferrari vyšlo až za bielu čiaru, čo by znamenalo, že mu mal byť škrtnutý čas. Dočkáme sa ešte nejakých dozvukov? Pripomeňme, že keby mu komisári vymazali tento pokus, Leclerc by nepostúpil a dopadol by podobne ako Sergio Pérez v Rakúsku.

Bol Leclerc mimo trate? To už necháme na vaše posúdenie:

Tak či onak, získať pole position je skvelé, ale na skutočné oslavy treba ešte počkať. Charles Leclerc si uvedomuje, že dôležité bude vyhýbať sa chybám. Ferrari už má celkom peknú zbierku, no netreba ju ďalej rozširovať.

“Teraz sa musíme sústrediť na to, aby sme to zopakovali aj zajtra. Nedeľa bude kritická. Som však sebavedomý, pretože mám veľmi dobrý pocit. Potrebujeme len všetky kúsky skladačky uložiť na správne miesta a nespraviť žiadne chyby,” uvedomuje si Charles Leclerc.

Hneď za Charlesom Leclercom budú štartovať George Russell a Lando Norris. Max Verstappen sa pokúsi pokaziť Leclercovi deň po štarte zo štvrtého miesta. Tento fakt Monačana prekvapil, no reportérka mu vysvetlila, čo sa stalo: Z druhého miesta mal Holanďan spadnúť na siedme, no opäť si polepšil vďaka trestom pre Sainza, Péreza a Hamiltona.

Vo Ferrari chcú i napriek tomu vyhrať. “Som dosť presvedčený, že máme veľmi dobrú pretekovú rýchlosť. V aute som mal dobrý pocit. Oni stavili na úplne iné nastavenia ako my, vybrali si viac prítlaku, ale ja som sebavedomý, že sa nám to môže podariť. Dám do toho všetko.”

Súvisiace články